Benedek
-4 °C
5 °C

Kalózkodással vádolják a kiadók a British Telecomot

2003.03.18. 16:16
A lemezkiadók több fronton támadják a fájlcserélő szolgáltatások felhasználóit, hátha ezzel sikerül némiképp javítaniuk az eladási statisztikáikat. Nagy-Britanniában a legnagyobb brit távközlési vállalatot vádolták meg a kalózmásolatok terjesztésének elősegítésével, míg az Egyesült Államokban egyszerűen közölték bizonyos vállalatokkal, hogy az alkalmazottaik a céges hálózaton fájlcserélő szolgáltatásokat használnak.
A telefontársaság elzárkózik

A brit zeneipart tömörítő British Phonographic Industry (BPI) azzal vádolja a British Telecom (BT) távközlési vállalatot, hogy nem tesz meg mindent az internetes fájlcsere ellen. A zeneipar szerint a távközlési óriáscég nem szívesen ül le velük tárgyalni az internetes kalózmásolatok kérdéséről, pedig kalózmásolat-ellenes részlegük számtalanszor felkereste a British Telecom képviselőit ez ügyben.

A lemezkiadók előszeretettel hibáztatják a fájlcserélő szolgáltatásokat az eladások csökkenéséért. A P2P (peer-to-peer) szolgáltatások segítségével ugyanis a felhasználók közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki számítógépeik között, így zavartalanul és gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül cserélhetnek fájlokat, gyakran zenéket és filmeket is, írta a BBC. A zenekiadók szeretnék korlátozni a szabad fájlcserét, ám elmondásuk szerint a BT nem segíti őket ennek megvalósításában.

Nem a szolgáltató dolga

A British Telecom határozottan visszautasította a zeneipari szövetség vádjait, ugyanis a P2P technológia önmagában nem illegális. Néhány brit internetszolgáltató - például a ntl - együttműködik a kiadókkal a fájlcserélő hálózatok ellen vívott harcban, főként azzal az indokkal, hogy ezek a hálózatok túlságosan leterhelik rendszereiket. A BT azonban nem tervezi a letöltések és az elérhető sávszélességek korlátozását, mert a felhasználóik körében igen népszerűtlen lenne az intézkedés.

Duncan Ingram, a BT Openworld főigazgatója azt is elmondta a BBC-nek, hogy technikailag nem könnyű a P2P szolgáltatások korlátozása, mert nem ellenőrizhetnek minden egyes adatcsomagot a hálózatukon, és a szolgáltatók el is költözhetnek. Véleménye szerint a legalitás és az illegalitás közötti határvonal meghúzása sem a BT feladata.

A főigazgató arra is rámutatott, hogy megfelelő legális alternatív nélkül az emberek továbbra is ragaszkodni fognak a fájlcserélő hálózatokhoz. Mint mondta, éppen ezért indították el a Dotmusic.com zenei portált, ahonnan a felhasználók havi 9.99 fontért korlátlan mennyiségben tölthetnek le zenéket, és 150 ezer fájl közül válogathatnak.

Amerikában cégeket fenyegetnek a kiadók

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) sokkal célravezetőbb módszerrel próbálkozott: levelet küldött háromszáz amerikai vállalatnak, ahol bizonyíthatóan fájlcserélő programokat futtattak az alkalmazottak - írja a News.com.

A RIAA levele először közli a címzettel, hogy a vállalat "számítógépes hálózatát és erőforrásait arra használják, hogy szerzői jog által védett zenéket forgalmazzanak az interneten", majd arra kéri a címzettet, hogy "azonnal tegyen lépéseket a szabálytalanság megakadályozására". Állításaik alátámasztására a levél mellé egy CD-t is mellékeltek, amely a vállalat hálózatain megosztott zenei fájlokról tartalmaz bővebb információkat.

A levél a szerzői jog megsértéséért kiszabható büntetéseket is közli; a pénzbüntetés könnyű akadálynak tűnik a vállalati számítógépek elkobzása mellett, ugyanis nehezen lehet elképzelni olyan céget, amely nyugodt szívvel megválna a munkavégzéshez nélkülözhetetlen eszközöktől.