Miklós
5 °C
12 °C

Távolról tenné tönkre a fájlcserélők gépeit a szenátor

2003.06.18. 13:00
Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke kedden kijelentette, hogy támogatja azokat a technológiákat, melyekkel távolról meg lehetne rongálni az illegális fájlcserélők gépeit, írta a Washington Post.
"Nincs bocsánat senkinek, aki megsérti a szerzői jogi törvényeket" - jelentette ki Orrin Hatch utahi képviselő egy szenátusi meghallgatáson. Az illegális fájlcseréről szóló beszélgetésen Hatch megkérdezte a jelen lévő számítógépes szakértőket, hogy lehetséges lenne-e megrongálni a fájlcserében részt vevő számítógépeket. Hatch szerint ugyanis a számítógépek megrongálása "talán az egyetlen módja, hogy megtanítsunk valakit a szerzői jogra".

Két figyelmeztetés

Jogi szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy ez a gyakorlat a szövetségi hackerellenes törvényekbe ütközne. A képviselő szerint viszont a törvény megváltoztatására is szükség lenne, azaz a jogtulajdonosok mentesülnének a törvény alól, tehát ők legálisan hekkelhetnék a felhasználók gépeit.

Hatch elképzelése szerint a jogvédő technológia kétszer figyelmeztetné a felhasználót a jogsértésre, aztán "elpusztítaná a számítógépét". Pár ezer ilyen eset után az emberek felismernék tetteik súlyát, vélte a képviselő.

Orin Kerr, az igazságügy-minisztérium korábbi ügyésze szerint viszont nem túl valószínű, hogy a kongresszus elfogadja a javaslatot, azaz a jogtulajdonosok mentesülhetnének a törvény alól, mivel nagy az esélye annak, hogy a "tisztogatásnak" sok ártatlan felhasználó is áldozatul eshet.

Szervertúlterhelés

Mint lapunk korábban megírta, tavaly Howard Berman kaliforniai képviselő nyújtott be olyan javaslatot az amerikai törvényhozásnak, ami engedélyezte volna a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy denial-of-service néven ismert szervertúlterheléses támadást intézzenek a fájlcserélők ellen, vagy más módon akadályozzák meg vagy blokkolják az anyagok cserélgetését.

Berman javaslatában azonban külön szerepelt, hogy az internetfelhasználók elleni hackertámadásokat nem támogatja, csak arra hatalmazná fel a jogtulajdonosokat, hogy az anyagaikkal visszaélő hálózatok infrastruktúráját hamis fájlokkal és egyéb technikai trükkökkel - például szerverterheléseses támadással - ellehetetlenítsék.