Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Azonosítható az MP3-fájlok eredete

2003.09.01. 12:50
Az amerikai lemezkiadó vállalatok jogászai szerint az MP3 fájlok részletes elemzésével könnyen kideríthető, hogy azok fájlcserélő hálózatról származnak-e. Egyelőre nem bizonyított, hogy a jogászok által megemlített módszerek valóban megbízhatóak, vagy csak egy ügyes próbálkozásról van szó.
A világ legnagyobb lemezkiadóit képviselő RIAA (Recording Industry Association of America) azzal vádolt meg egy New York-i nőt, hogy a számítógépén több mint ezer zeneszám illegális másolatát tárolta, és azokat a fájlcserélő hálózatokon is elérhetővé tette. A "nycfashiongirl" felhasználói nevet használó nő azzal védekezett, hogy az MP3 fájlokat saját zenei CD-iről másolta a számítógépére, de a RIAA ügyvédei felfedeztek néhány apróságot, amelyek szerintük ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Az ID3, MD5 lebuktat

A New York-i hölgy számítógépén az ügyvédek találtak egy olyan fájlt, amelynek a bejegyzésében egy másik felhasználó neve szerepelt. Az MP3 fájlok végén megtalálható ID3 bejegyzések többek között a zeneszám címét, az együttes nevét és a kiadás dátumát tartalmazzák, de a készítők gyakran beírják a saját nevüket is.

Az ügyvédek arra is rájöttek, hogy a hölgy számítógépén tárolt fájlok közül néhánynak a digitális ujjlenyomata megegyezik a fájlcserélő hálózatokon is megtalálható fájlok ujjlenyomatával. A digitális ujjlenyomatként használt hash-kód egy előre meghatározott algoritmus (pl. MD5 vagy SHA1) felhasználásával, a fájl tartalma alapján készül, és nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy bármely két fájl ugyanolyan hash-kóddal rendelkezzen.

A különbséget az okozza, hogy az MP3 fájlok előállításakor a CD lejátszók kimenetéről származó adatokat kell betömöríteni. Mivel a felhasználók különböző kódoló programokat használnak és a mintavétel során hibák keletkezhetnek, a fájlok tartalma minden esetben más lesz. Teljesen azonos MP3 fájlokat csak másolással lehet létrehozni.

Nem bizonyított módszer

Markus Kuhn, a Cambridge Egyetem kutatója azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy statisztikai módszerekkel még senki sem bizonyította be, hogy ez a módszer mennyire megbízhatóan azonosítja az MP3 fájlokat.

A Morons.org több érvet is felsorakoztat a New York-i nő védelmében. Szerintük a nő nyugodtan letölthette a fájlt, ha valóban rendelkezik az eredeti CD-vel, hiszen akár a szomszédját is megbízhatta volna az MP3 formátumú másolat elkészítésével. A hash-kód pedig csupán arra utal, hogy ugyanaz az MP3 fájl található meg a nő számítógépén, mint a fájlcserélő hálózaton, de semmi sem bizonyítja azt, hogy melyik az eredeti.

A RIAA több mint 1300 idézést nyújtott be az Egyesült Államokban a a fájlcserélő hálózatok egyéni felhasználói ellen. A RIAA többek között azt kérte az internetszolgáltatóktól és más megkeresett intézményektől, hogy fedjék fel a P2P felhasználók kilétét. A bíróság 750-150000 dolláros bírságot szabhat ki számonként a bűnösökre.