Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azonosítható az MP3-fájlok eredete

2003.09.01. 12:50
Az amerikai lemezkiadó vállalatok jogászai szerint az MP3 fájlok részletes elemzésével könnyen kideríthető, hogy azok fájlcserélő hálózatról származnak-e. Egyelőre nem bizonyított, hogy a jogászok által megemlített módszerek valóban megbízhatóak, vagy csak egy ügyes próbálkozásról van szó.
A világ legnagyobb lemezkiadóit képviselő RIAA (Recording Industry Association of America) azzal vádolt meg egy New York-i nőt, hogy a számítógépén több mint ezer zeneszám illegális másolatát tárolta, és azokat a fájlcserélő hálózatokon is elérhetővé tette. A "nycfashiongirl" felhasználói nevet használó nő azzal védekezett, hogy az MP3 fájlokat saját zenei CD-iről másolta a számítógépére, de a RIAA ügyvédei felfedeztek néhány apróságot, amelyek szerintük ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

Az ID3, MD5 lebuktat

A New York-i hölgy számítógépén az ügyvédek találtak egy olyan fájlt, amelynek a bejegyzésében egy másik felhasználó neve szerepelt. Az MP3 fájlok végén megtalálható ID3 bejegyzések többek között a zeneszám címét, az együttes nevét és a kiadás dátumát tartalmazzák, de a készítők gyakran beírják a saját nevüket is.

Az ügyvédek arra is rájöttek, hogy a hölgy számítógépén tárolt fájlok közül néhánynak a digitális ujjlenyomata megegyezik a fájlcserélő hálózatokon is megtalálható fájlok ujjlenyomatával. A digitális ujjlenyomatként használt hash-kód egy előre meghatározott algoritmus (pl. MD5 vagy SHA1) felhasználásával, a fájl tartalma alapján készül, és nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy bármely két fájl ugyanolyan hash-kóddal rendelkezzen.

A különbséget az okozza, hogy az MP3 fájlok előállításakor a CD lejátszók kimenetéről származó adatokat kell betömöríteni. Mivel a felhasználók különböző kódoló programokat használnak és a mintavétel során hibák keletkezhetnek, a fájlok tartalma minden esetben más lesz. Teljesen azonos MP3 fájlokat csak másolással lehet létrehozni.

Nem bizonyított módszer

Markus Kuhn, a Cambridge Egyetem kutatója azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy statisztikai módszerekkel még senki sem bizonyította be, hogy ez a módszer mennyire megbízhatóan azonosítja az MP3 fájlokat.

A Morons.org több érvet is felsorakoztat a New York-i nő védelmében. Szerintük a nő nyugodtan letölthette a fájlt, ha valóban rendelkezik az eredeti CD-vel, hiszen akár a szomszédját is megbízhatta volna az MP3 formátumú másolat elkészítésével. A hash-kód pedig csupán arra utal, hogy ugyanaz az MP3 fájl található meg a nő számítógépén, mint a fájlcserélő hálózaton, de semmi sem bizonyítja azt, hogy melyik az eredeti.

A RIAA több mint 1300 idézést nyújtott be az Egyesült Államokban a a fájlcserélő hálózatok egyéni felhasználói ellen. A RIAA többek között azt kérte az internetszolgáltatóktól és más megkeresett intézményektől, hogy fedjék fel a P2P felhasználók kilétét. A bíróság 750-150000 dolláros bírságot szabhat ki számonként a bűnösökre.