Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Amnesztiát hirdet a RIAA

2003.09.07. 15:22
Az amerikai lemezkiadók szövetségének legújabb ajánlata szerint a fájlcserélők elkerülhetik a pereskedést, ha írásos nyilatkozatban megígérik, hogy törlik a merevlemezükről a kalózmásolatokat és nem töltenek le újakat. A program csak azokra érvényes, akiket még nem perelt be a RIAA, és akik nem pénzért adták tovább a fájlokat.
A Billboard Bulletin zenei újságban nyilvánosságra hozott ajánlattervezet szerint az érintetteknek egy arcképpel ellátott formanyomtatvány aláírásával kellene ígéretet tenniük. Aki a későbbiekben megszegi ezt a megállapodást, azt a RIAA már a szerzői jogok szándékos megsértése miatt fogja beperelni. A RIAA augusztusban több ezer idézést küldött ki az Egyesült Államokban a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak, és az első bírósági tárgyalások a jövő héten fognak elkezdődni.

Nem bíznak a lemezkiadókban

Tom Lewry ügyvéd szerint a program nem lesz túl sikeres, mivel az emberek nagy része valószínűleg nem szívesen töltené fel a személyes adatait a RIAA adatbázisába. Lewry szerint az emberek nem bíznak a lemezkiadók szövetségében, és ő senkinek sem javasolná a megállapodás aláírására való jelentkezést.

Lewry képviselte a bíróságon annak a négy diáknak az egyikét, akiket a RIAA áprilisban perelt be tizenötezer dollárra.

A RIAA tervezett adatgyűjtésére az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet is felfigyelt. Jason Schultz, a szervezet jogi szakértője azért tartja kifogásolhatónak a megállapodást, mert nem világos, hogy a RIAA pontosan mire fogja felhasználni az összegyűjtött adatokat, ráadásul ez a szerződés még nem oldja meg a problémákat. Schultz szerint a RIAA-nak egyébként sincs is joga amnesztiát hirdetni, hiszen a kérdésben szintén érintett dalszövegírókat és zenei kiadókat nem képviseli.

A felhasználók nem támogatják

Damon Eckard független zenész szerint nem kell félni attól, hogy a felhasználók lemondanak a fájljaikról. Elmondása szerint ő igen sokféle zenével megismerkedett a fájlcserélő szolgáltatások segítségével, és ha tényleg megtetszett neki valami, akkor azt meg is vásárolta CD-n.

Jeff Thompson szintén nem venne részt az amnesztiaprogramban. Tudja, hogy a kalózmásolatok letöltése törvénytelen, de ő nem adja tovább a zenét másoknak, mondta a Wirednek. Ő Eckardhoz hasonlóan azért tölt le számokat, hogy új előadókat ismerjen meg, és ez alapján vásárol CD-ket. Thompson szerint a lemezkiadóknak jogszerű szolgáltatások kifejlesztésével kellene foglalkozniuk, amelyekkel jelentős bevételt szerezhetnének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?