Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A fájlcserélők megvédik felhasználóikat

2003.07.02. 22:43
Az amerikai lemezkiadók szövetsége a héten bejelentette, hogy a szerzői jogokat nagymértékben megsértő magánszemélyek ellen is hadjáratot indít, de a zenerajongók körében ez nem okozott különösebb riadalmat. Néhány fájlcserélő hálózat, köztük a hétfőn indított Blubster üzemeltetője ugyanakkor megpróbálja megvédeni a felhasználókat az identitásuk elrejtésével.
A fenyegetésnek láthatóan nagyon kis hatása volt a letöltésekre, ráadásul a lemezkiadók támadó fellépésének igen káros következménye lehet. Például azt érhetik el, hogy fájlcserélő szolgáltatások üzemeltetői megpróbálják tökéletesen elrejteni a felhasználóik identitását, írta a CNN. A hétfőn indított Blubster és a Filetopia már tervezi, hogy megteszi ezt a lépést.

"A zeneipar nem fog nyerni, ha csupán beperel mindenkit. Ezt megteheti, de ettől nem fogja növelni az eladásokat" - mondta Gigi Sohn, a technológiai és szerzői jogi kérdésekkel foglalkozó, washingtoni központú Public Knowledge tanácsadói csoport elnöke.

Tudatosítani akarnak

Mint arról korábban is beszámoltunk, a legnagyobb lemezkiadókat képviselő Recording Industry Association of America (RIAA) nyolc-tíz héten belül több száz pert akar indítani magánszemélyek ellen. A szervezet eddig kizárólag a fájlcserélő rendszerek mögött álló cégekkel foglalkozott, például sikeresen bezárta a Napstert, de ez a taktika más szolgáltatók esetében nem volt kimondottan sikeres. A Grokster és a Morpheus például úgy tudta elkerülni a bírósági elmarasztalást, hogy decentralizálta a rendszerét, és kimondta, hogy nem felelős a szoftvereinek használatáért.

A RIAA úgy gondolja, hogy az egyéni felhasználók megtámadásával véget vethet a kalózkodásnak, amely szerintük közvetlen kiváltó oka a zeneeladások csökkenésének. A fájlcserélő hálózatok azonban változatlanul sok felhasználóval működnek.

Amy Weiss, a RIAA szóvivője elmondta, hogy a kampánytól nem várnak azonnali megoldást, ez egy hosszú távú próbálkozás, amellyel azt akarják tudatosítani az emberekben, hogy a kalózmásolatok terjesztése illegális tevékenység. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a kampány olyan fájlcserélők megjelenését fogja előidézni, amelyek elrejtik a felhasználók azonosságát.

A fenyegetés eddig nem vált be

Bebizonyosodott, hogy egy kis fenyegetőzéssel nem lehet csökkenteni az emberek zene iránti érdeklődését: a Kazaa hálózatán a múlt heti szerdai bejelentést követően jelentős visszaesést tapasztaltak, de a forgalom huszonnégy órán belül helyreállt. Szerda délután és péntek reggel között körülbelül 3,4-4,4 millió ember használta a FastTrack hálózatot, amely a Kazaa és Grokster rendszereket támogatja. A Grokster hálózatán csütörtökön 5-10 százalékkal nőtt a letöltések száma.

"Ha a kiadók elérik, hogy sokan ne érezzék biztonságban magukat a fájlcserélő rendszereken, akkor valaki igen gyorsan meg fogja teremteni számukra a biztonságos P2P rendszert" - mondta Adrian Lamo kommunikációs szekértő.

Sohn szerint az emberek addig nem fognak igazán megrémülni, amíg a RIAA valóban el nem kezd perelni, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zeneipar jelentős visszaesésre számíthat, ha minden kis felhasználót beperel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!