Valér
4 °C
8 °C

Új generációs fájlcserélőkön terjednek a filmek

2003.05.29. 09:52
A fájlcserélők új generációja jelent meg az elmúlt hónapokban az interneten; az eDonkey és a BitTorrent legfőbb jellegzetessége, hogy elsősorban nagyméretű fájlok gyors, hibamentes átvitelére lettek kialakítva. A szemfüles felhasználók ezért azonnal filmeket kezdtek cserélgetni az új P2P-hálózatokon. A filmstúdiók árgus szemekkel figyelik az új veszélyforrást.
A jogvédők közül sokan vélekednek úgy, hogy ezek az új eszközök már felveszik a versenyt a Napster utáni fájlcserélő-generációval is. "Az emberek úgy töltögetnek, mint az őrült" - mondta a News.com-nak Mark Ishikawa, a fájlcserélőket a filmsúdiók és lemezcégek megbízásából monitorozó BayTSP vezetője. "Az eDonkey leelőzte a Gnutellát és hamarosan leelőzi a FastTracket is." (A FastTrack technológiát a Kazaa és a Grokster használja.)

Persze a Kazaa és a Morpheus még mindig hihetetlenül népszerű: pénteken a Kazaa telepítője a Download.com-on 229 millió letöltéssel átvette a vezetést az ICQ-szoftver előtt, így ez lett minden idők legtöbbször letöltött szoftvere.

Darabolja a fájlokat

Érdekes módon az újabb szoftvereket ismét csak egy-egy programozó vagy egy kisebb csapat készíti, ugyanúgy, mint például a Napstert. Az eDonkey-t nagyrészt a New York-i Jed McCaleb írta. A szoftver két ponton tér el a korábbi fájlcserélőktől: a keresést azzal gyorsítja, hogy minden fájl kap egy azonosítót, ezeket pedig kategóriákra bontva kiosztja a hálózatban részt vevő gépek között.

Az egyes kereséseket a rendszer egyenesen az adott kategóriáért pillanatnyilag "felelős" géphez irányítja, így a folyamat jóval gyorsabb. A második újdonság az, hogy az eDonkey darabokra bontja a fájlokat, és a már letöltött darabokat más felhasználók is azonnal elkezdhetik tölteni, tehát nem kell megvárni, míg egy nagyobb fájl teljes egészében megérkezik.

Az eDonkey már évek óta létezik, de csak most kezdett népszerűvé válni, főleg Európában, mondta a News.com-nak McCaleb. A szoftvert már csaknem 50 millió példányban töltötték le, a felhasználók száma 8 millió körül mozoghat.

Több letöltés, gyorsabb rendszer

Egy másik program főleg a nyílt forráskód hívei között terjedt rohamosan az elmúlt hónapokban. A San Francisco-i Bram Cohen programozó által írt BitTorrent inkább a terjesztésre összpontosít, nem pedig a keresésre, mint a Napster, a Kazaa vagy az eDonkey. A keresési hiányosságait azonban bőven behozza az átviteli sebességével.

A BitTorrent a böngészőkkel együttműködve dolgozik, segítve a le- és feltöltést. Ha a felhasználók fájlokat szeretnének terjeszteni, létre kell hozniuk egy "tracker"-weboldalt. Ez valójában egy egyszerű szerver, ami a kéréseket azokhoz a felhasználókhoz irányítja, akik megosztották az adott fájlt. Ezeknek a felhasználóknak előzetesen a tracker oldalon meg kell adniuk a fájl elérési útját.

Az eDonkey-hoz hasonlóan a BitTorrent is apró darabokra bontja a fájlokat. Ha valaki megkezd egy letöltést, a számítógépe azonnal szerverként is elkezd funkcionálni mindenki más számára, aki ugyanazt a fájlt töltené éppen. A rendszer automatikusan beállítja a le- és feltöltési sebességet, így biztosítja, hogy mindenki visszafelé is szolgáltasson a hálózatnak, magyarázta Cohen. Más fájlcserélőkkel ellentétben, ha egy adott fájlt többen keresnek, az éppen hogy gyorsítja a rendszert.

Mindenkit megtalálnak

A BitTorrentet természetesen nem az illegális filmcserélgetésre, hanem a nyílt forráskódú szoftverek - legutóbb például az új Red Hat Linux disztribúció - vagy független zenekarok felvételeinek legális terjesztésére találták ki. Azonban a felhasználók hamar rájöttek, hogy a program kiválóan alkalmas filmek, TV-felvételek, játékok és jogvédett zenék cserélgetésére is, a napokban például a Mátrix 2 kalózmásolatai kezdtek terjedni a BitTorrent hálózatán. A programot a SourceForge-ról május 20-ig több mint 1,4 millióan töltötték le.

Az amerikai filmstúdiók szövetsége (Motion Picture Association of America, MPAA) képviselői az új fájlcserélőket is figyelemmel kísérik. "Folyamatos fenyegetést jelentenek" - mondta Tom Temple, az MPAA internetjogi részlegének igazgatója. Azonban elődjeikhez hasonlóan az új rendszerekben is azonosítani lehet a felhasználók IP-címeit, így a hatóságok meg tudják találni a töltögetőket, figyelmeztetett.