Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pereket fontolgat a Mahasz

2003.09.12. 21:02
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) - amerikai társzervezete példáját követve - nem zárja ki, hogy peres eljárást kezdeményezzen azok ellen, akik jogellenesen terjesztenek internetről letöltött zenei fájlokat, tájékoztatott a Mahasz pénteki közleménye.
"A közeljövőben a Mahasz is fontolóra veszi a filesharing programok használói elleni kártérítési perek megindítását" - olvasható a szövetség közleményében.

Utaltak arra, hogy a Recording Industry Assosiation of America (RIAA) - az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége -szeptember 8-án jelentette be, tagszervezetei elindították az első hullámát annak az akciónak, amely polgári perek ezreit jelentheti majd azok ellen, akik a P2P (központi szerver nélküli) hálózatokon keresztül jogellenesen terjesztettek jelentős mennyiségű (átlagosan és személyenként több mint 1000) szerzői jog által védett zenei fájlt.

Felvilágosítás után

Az RIAA ezeket a pereket a zenehallgató közönség körében folytatott több éves felvilágosító munka után helyezte kilátásba, indítja meg, jegyezte meg a Mahasz.

A magyar szakmai szervezet kitér arra is, hogy az RIAA a felvilágosító akciója során azt akarta tudatosítani: a jogosítatlan letöltések illegálisak.

Rávilágítottak arra is: a nagy kiadó cégek mindeközben hatalmas zenei katalógust tettek elérhetővé több tucat új, magas minőségű, alacsony költségű legális online szolgáltatáson keresztül.

A Mahasz is figyel

A Mahasz is rendszeresen figyeli az internetet és a megtalált jogsértő zenei tartalmak szolgáltatóinak figyelmeztető leveleket küld, mutattak rá.

Hozzátették: a legtöbb szolgáltató együttműködő magatartást tanúsít, azaz eltávolítja a sérelmezett zenei fájlokat. Néhány szerverüzemeltető azonban a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó intézkedni - írták a közleményben.