Frigyes
18 °C
24 °C

Pereket fontolgat a Mahasz

2003.09.12. 21:02
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) - amerikai társzervezete példáját követve - nem zárja ki, hogy peres eljárást kezdeményezzen azok ellen, akik jogellenesen terjesztenek internetről letöltött zenei fájlokat, tájékoztatott a Mahasz pénteki közleménye.
"A közeljövőben a Mahasz is fontolóra veszi a filesharing programok használói elleni kártérítési perek megindítását" - olvasható a szövetség közleményében.

Utaltak arra, hogy a Recording Industry Assosiation of America (RIAA) - az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége -szeptember 8-án jelentette be, tagszervezetei elindították az első hullámát annak az akciónak, amely polgári perek ezreit jelentheti majd azok ellen, akik a P2P (központi szerver nélküli) hálózatokon keresztül jogellenesen terjesztettek jelentős mennyiségű (átlagosan és személyenként több mint 1000) szerzői jog által védett zenei fájlt.

Felvilágosítás után

Az RIAA ezeket a pereket a zenehallgató közönség körében folytatott több éves felvilágosító munka után helyezte kilátásba, indítja meg, jegyezte meg a Mahasz.

A magyar szakmai szervezet kitér arra is, hogy az RIAA a felvilágosító akciója során azt akarta tudatosítani: a jogosítatlan letöltések illegálisak.

Rávilágítottak arra is: a nagy kiadó cégek mindeközben hatalmas zenei katalógust tettek elérhetővé több tucat új, magas minőségű, alacsony költségű legális online szolgáltatáson keresztül.

A Mahasz is figyel

A Mahasz is rendszeresen figyeli az internetet és a megtalált jogsértő zenei tartalmak szolgáltatóinak figyelmeztető leveleket küld, mutattak rá.

Hozzátették: a legtöbb szolgáltató együttműködő magatartást tanúsít, azaz eltávolítja a sérelmezett zenei fájlokat. Néhány szerverüzemeltető azonban a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó intézkedni - írták a közleményben.