Vencel
15 °C
23 °C

A Beatles beperelte az Apple-t

2003.09.12. 11:23
A Beatles Apple Corps nevű vállalata pert indított az amerikai Apple Computers ellen a számítógépgyártó iPod zenelejátszója és iTunes zeneáruháza miatt. A feloszlott angol zenekar keresete szerint az Apple megszegte korábbi megállapodásukat, miszerint kizárólag számítástechnikával foglalkozik, és nem teszi be lábát a zeneiparba, írja a Fox News.
A keresetet nemrégiben adták be a londoni bíróságon, ám az Apple kaliforniai ügyvédei csak a napokban kapták kézhez. A két vállalat közti jogi huzavona nem új keletű: a Beatles Apple nevű cége az Apple Computers megalakításakor pert indított Steve Jobs vállalata ellen, névbitorlás miatt. A dolog iróniája, hogy Jobs éppen a Beatles előtti tisztelgésként nevezte el cégét Apple-nek. Az ügyet lezáró peren kívüli megállapodásban az Apple Computers nemcsak nagy összegű kártérítést fizetett a Beatlesnek, de azt is megígérte, hogy az Apple logo és név alatt kizárólag számítástechnikai termékeket forgalmaznak majd, zenét semmiképpen.

Ötvenmillió dollárt fizettek

A Beatles cége néhány évvel később ismét pert indított az Apple ellen, ezúttal védjegybitorlás miatt, mivel a cég hangszórókkal kiegészített számítógépek árusításába kezdett. A Beatles meg is nyerte a pert, hiszen az Apple megsértette az előző megállapodást, miszerint védjegyével nem forgalmaznak zenei termékeket. Ezidáig becslések szerint ötvenmillió dollárnyi kártérítést kasszírozott az Apple Corps a számítástechnikai cégtől.

A legújabb per tárgya az Apple iPod hordozható zenelejátszója és az iTunes online zeneáruház, melyben nemrég lépte át az eladott dalok száma a tízmilliós határt. "Amikor kihozták az iPodot, nem is értettük, hogy gondolják ezt" - nyilatkozta a Beatles ügyvédeinél dolgozó informátor a Fox Newsnak. "Tudták, hogy van köztünk ez a megállapodás, ami alapján már eddig is nyertünk egy csomó pénzt tőlük." Az Apple képviselője egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.