Árpád
-2 °C
3 °C

A Beatles beperelte az Apple-t

2003.09.12. 11:23
A Beatles Apple Corps nevű vállalata pert indított az amerikai Apple Computers ellen a számítógépgyártó iPod zenelejátszója és iTunes zeneáruháza miatt. A feloszlott angol zenekar keresete szerint az Apple megszegte korábbi megállapodásukat, miszerint kizárólag számítástechnikával foglalkozik, és nem teszi be lábát a zeneiparba, írja a Fox News.
A keresetet nemrégiben adták be a londoni bíróságon, ám az Apple kaliforniai ügyvédei csak a napokban kapták kézhez. A két vállalat közti jogi huzavona nem új keletű: a Beatles Apple nevű cége az Apple Computers megalakításakor pert indított Steve Jobs vállalata ellen, névbitorlás miatt. A dolog iróniája, hogy Jobs éppen a Beatles előtti tisztelgésként nevezte el cégét Apple-nek. Az ügyet lezáró peren kívüli megállapodásban az Apple Computers nemcsak nagy összegű kártérítést fizetett a Beatlesnek, de azt is megígérte, hogy az Apple logo és név alatt kizárólag számítástechnikai termékeket forgalmaznak majd, zenét semmiképpen.

Ötvenmillió dollárt fizettek

A Beatles cége néhány évvel később ismét pert indított az Apple ellen, ezúttal védjegybitorlás miatt, mivel a cég hangszórókkal kiegészített számítógépek árusításába kezdett. A Beatles meg is nyerte a pert, hiszen az Apple megsértette az előző megállapodást, miszerint védjegyével nem forgalmaznak zenei termékeket. Ezidáig becslések szerint ötvenmillió dollárnyi kártérítést kasszírozott az Apple Corps a számítástechnikai cégtől.

A legújabb per tárgya az Apple iPod hordozható zenelejátszója és az iTunes online zeneáruház, melyben nemrég lépte át az eladott dalok száma a tízmilliós határt. "Amikor kihozták az iPodot, nem is értettük, hogy gondolják ezt" - nyilatkozta a Beatles ügyvédeinél dolgozó informátor a Fox Newsnak. "Tudták, hogy van köztünk ez a megállapodás, ami alapján már eddig is nyertünk egy csomó pénzt tőlük." Az Apple képviselője egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?