Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lehallgatott munkavállalók

2001.03.10. 16:10
Magánélet a munkahelyen? Ne vicceljünk már!! - olvasható a Wired News üzleti rovatának címoldalán. Nem újkeletű a probléma, ám a technológia előrehaladásával egyre furfangosabb módokon lehet szemmel tartani a rakoncátlankodásra hajlamos munkavállalókat, akik bizony gyakran lustálkodnak, rivális cégekre kacsingatnak, illetlen weboldalakat nézegetnek, összesküvést szőnek, és esetenként még Bin Laden terrorista szervezetének is bedolgoznak. Az engedetlenség formái megszámlálhatatlanok, és az ellenség - tudjuk jól - köztünk van.
A Raytheon hadiipari cég által tavaly kifejlesztett Silent Runner software a belső veszélyelhárítás kifinomult eszköze. A program kormányzati nyomozó ügynökségek számára is megfelelő kémszolgáltatást nyújt, ám a kereskedelmi piacon szintén eladásra kínálják. Azon melegében lehet vele lefülelni tulajdonosi adatlopásokat, hamisításokat és kereskedelmi kémkedéseket, amikor e bűntényeket véghez viszik. Bonyolult algoritmusokat használ a kommunikációs minták analizálására, majd az analízist háromdimenziós képekre fordítja.

A Raytheon Silent Runner kezelőfelülete

"Tudjuk, hogy az önre leselkedő hálózati veszélyek 84 százaléka saját vállalatából származik. Mi ezeket segítünk kiküszöbölni" -- hirdeti magát a Silent Runner (Néma futó). Valóban egészen halkan dolgozik, mert a vállalatvezetők nagy része mélyen hallgat a dolgozók előtt arról, hogy milyen módon figyelteti őket, fittyet hányva az alkalmazotti jogokra. Ugyanakkor maguk a munkáltatók sincsenek könnyű helyzetben, mert dolgozóik védelme érdekében is kénytelenek korlátozni azok munkahelyi magánéletét. " Láttunk már e-mail bizonyítékot, ami perdöntő lett zaklatási ügyben, ezért a munkáltatóknak kötelességük megbizonyosodni arról, hogy cégük zaklatásra nem ad alkalmat" -- nyilatkozott Deborah Pierce, az Electronic Frontier Foundation magánügyi jogásza. Tehát az ellenőrzés elvben mindkét fél érdekét szolgálja, ám az érintettek erről nem mindig vannak meggyőződve, így a peres ügyek száma folyamatosan növekszik.

Az International Data Corporation felmérései szerint a cégek 1999-ben világszerte 62 millió dollárt költöttek internetes szűrésre és szoftveres megfigyelésre. 2005-re ez az összeg becslésük szerint 561 millióra fog emelkedni.