16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Letartóztatták a 15 éves DoS-támadót

2000.04.19. 12:25
A hétvégén Montreal környékén letartóztatott egy 15 éves fiút a kanadai rendőrség. A Mafiaboy álnéven ismert hackert a Yahoo, a CNN és más oldalak elleni februári túlterheléses támadások elkövetésével gyanúsítják.
A kanadai rendőrség letartóztatott egy 15 éves fiút, akit a Yahoo, a CNN és más oldalak elleni februári túlterheléses támadások elkövetésével gyanúsítanak. A kanadai királyi lovasrendőrség mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség számítógépes bűnözési alosztálya, az FBI és az amerikai Igazságügyminisztérium közös nyomozásának eredményeként letartóztattak ,,egy személyt". Az ABCNews szerint a Mafiaboy álnéven ismert fiút Montreal környékén tartóztatták le a hétvégén, és hétfőn emeltek vádat ellene. A rendőrség a gyanúsított korára való tekintettel zárolta az ügy aktáit, szerdán azonban sajtótájékoztatón ismertetik az ügyet.

Kronológia

Február 8.
Az első támadás a Yahoo-t éri
Február 9.
Az Amazon és a CNN is elesik
Február 10.
Megtámadták az E*Trade-et és a ZDNet-et is
Február 14.
Az FBI Németországban Mixter után nyomoz
Február 15.
Amerikában keresik Cooliót és Mafiaboyt
Március
Letartóztatják Cooliót
Április 13.
Mixter fél év felfüggesztettet kap
Április 19.
Letartóztatják Mafiaboyt

Február elején a Yahoo, a Buy.com, az Amazon, az eBay, a CNN, az E*Trade és a Ziff-Davis szervereit is Denial of Service támadással tették órákon át elérhetetlenné a hackerek. A támadók valószínűleg külön e célra kifejlesztett programokkal tették néhány órára elérhetetlenné a szervereket. A Tribe Flood Network, Trinoo és Stacheldraht (szögesdrót) nevű programokkal egyszerre többszáz számítógépről lehet összehangolt támadást indítani az áldozatul kiszemelt szerver ellen. A hackerek saját számítógépükről adnak utasítást a támadás megindítására azoknak a gépeknek, melyekre előzőleg felinstallálták a programot. A több tucat, vagy akár több száz számítógép így egyszerre bombázza a célpontot kéréseivel. A Yahoo elleni támadás során például legalább 50 számítógép vett részt a támadásban, melynek csúcspontjában másodpercenként 1 gigabyte adattal sorozták meg a portál szervereit. A legnézettebb oldalakat ért támadások okozta kár több millió dollárra is rúghat.

A nyomozók a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i részlege számítógépeinek naplófájljai alapján jutottak el a hackerhez. Február 8-án ugyanis valaki betört az egyetemi gépekre, melyekről hatalmas mennyiségű adatot küldött a CNN szerverére. Az FBI a csevegőfórumok figyelésével bukkant az illető nyomára, Mafiaboy ugyanis népszavazást tartott arról, hogy mi legyen a következő megtámadott oldal. Michael Lyle biztonsági szakember levelezett Mafiaboyjal, aki megírta neki, hogy a CNN mellett az E*Trade-et és más, kisebb weboldalakat is lebombázott.

Mafiaboyt a számítógépes csalást és visszaélést büntető törvény alapján fél évi börtönre ítélhetik, és az okozott kár kétszeresének megtérítésére is kötelezhetik. Az 1996-ban módosított törvény szerint a bíróság akár 10 évi börtönt is kiszabhat a visszaeső bűnözőkre.

A februári támadásokkal kapcsolatban már letartóztattak egy amerikai fiatalt, a Coolio álnéven ismert Dennis Morant.A 17 éves Cooliót márciusban két rendbeli engedély nélküli számítógépes behatolással vádolták, óvadék fejében szabadlábon védekezhet.  • Hírek
  • Hírek