Dömötör
-1 °C
14 °C

Számítógépeket koboz el, jelszavakat tör fel

2007.11.06. 16:54
Az igazságszolgáltatás és a közvélemény félrevezetésével, üzleti érdekek szolgálatával vádol egy igazságügyi informatikai szakértőt a rendőrség által lefoglalt, majd visszaadott Elite Hub fájlcsereközpont egyik operátora. A szakértő a feljelentő közös jogkezelő szervezetek megrendelésére, és a hatóság által kirendelt igazságügyi szakértőként is dolgozik ilyen ügyekben. Két hónapja a Power of Freedom fájlcsereközpont szerverét vitte el Malincsák János, az üzemeltető szerint jogszerűtlenül.

A fájlcsereközpontok ellen zajló büntetőeljárásokról szóló tavalyi cikksorozatunk végén a közös jogkezelő szervezetek képviselői is elismerték, hogy a sorozatos házkutatások és szerverlefoglalások mindezidáig nem hozták meg az általuk remélt eredményt: magyar bíróság még nem mondta ki soha, hogy fájlcserélő rendszer anyagi haszonszerzést nem szolgáló üzemeltetése, vagy használata a szerzői jogi törvénybe ütközik.

A büntetőeljárások mégis folytatódnak. A rendőrség augusztus 27-én egy budapesti szerverfarmon szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, előzetes figyelmeztetés nélkül lefoglalta az egyik jelentős magyar torrent tracker oldal, a Power of Freedom (PoF) ott hosztolt szerverét, mert "a torrentek.hu  hálózati rendszeren illegálisan került közzétételre az S.O.S. szerelem c. szerzői joggal védett film". A lefoglalás során a PoF üzemeltetője, Illó Gábor másik ott működő szerverét is elvitték, amelyen webhosting szolgáltatásokat nyújtott szervezetek és magánszemélyek számára, és semmi köze nem volt a torrent tracker oldalt futtató szerverhez.

A pórul járt webmester rendszeresen érdeklődött telefonon az ügyben eljáró XIII. kerületi rendőrnyomozónál, de "a nyomozás érdekeire való tekintettel" nem kapott felvilágosítást a szerverei sorsáról. Szeptemberben ügyvédhez fordult, aki a szerverek kiadását kérte a XIII. kerületi rendőrségtől arra való hivatkozással, hogy a lefoglalási határozat csak egy merevlemez, nem pedig két teljes számítógép lefoglalásáról rendelkezett, hogy a bizonyíték megszerezhető lett volna a lemezek lemásolásával is, és hogy a szerverektől való tartós megfosztása Illó megélhetését veszélyezteti. A rendőrség eljárását az illetékes ügyészségen is megpanaszolták.

A rendőrség a kiadási kérelmet elutasította, és mivel a szervereket hivatalosan a szerverfarmot üzemeltető cégtől foglalták le, határozat pedig azóta sem született az ügyben, jogorvoslati lehetősége sincs Illónak - mondta dr. Csikai Klára, Illó jogi képviselője az Indexnek.

Felhasználókat is azonosítottak

Amint arról korábban már több ízben beszámoltunk, az ilyen és ehhez hasonló ügyek ritkán jutnak el a vádemelésig. A warez-szerverekkel ellentétben a peer to peer rendszerű fájlcsereszerverek nem tárolnak digitális tartalmakat, felhasználóik egymás számítógépeiről töltik le a megosztott állományokat. Az Elite Hub nevű fájlcsereszerver üzemeltetői tavaly februárban a szakértői vizsgálat után, a lefoglalást követő két héten belül visszakapták a szerverüket, a fájlcsereközpont az eredeti szerverén indult újra és azóta is működik. Eredménytelenül zárult a nyomozás a Diablo Hub ellen is, melynek lefoglalását sikertörténetként tálalta a Proart annak idején. A Diablo Hub szerverének merevlemezét fél évig tartotta vissza a rendőrség.

Jelszóval védett értékek

"Számítógépeket koboz el, jelszavakat tör fel és országosan ismert warez oldalakat buktat meg munkája során Malincsák János. Az igazságügyi informatikai szakértő műhelyében többterányi szerzői jog által védett illegális tartalmú adathordozót őriz."

A Délmagyarország januári cikke

Illó Gábor szervereinek lefoglalásánál ugyanaz a Malincsák János járt el a rendőrség által kirendelt igazságügyi szakértőként, aki az Elite Hub üzemeltetői ellen indult  büntetőügyben a feljelentő Proart megbízásából készített szakvéleményt. Az Elite Hub működéséről készített elemzését - melyben a szerver üzemeltetőin kívül a NOX, illetve a Fiesta egy-egy jogvédett számát megosztó felhasználók IP-címét is azonosítja - a Proart feljelentés-kiegészítésként küldte meg az ügyben nyomozó XI. kerületi rendőrkapitányságnak. Ebben az ügyben a rendőrség által kirendelt szakértő Matus Márk volt.

Dr. Dallos Zsolt ügyvéd, az Elite jogi képviselője szerint annak tükrében, hogy az Elite esetében két héten belül visszaadták a lefoglalt eszközöket, nehezen érthető, hogy a Power of Freedomnál egy másik kirendelt szakértőnek miért tart kevesebb mint fele annyi eszköz vizsgálata több mint hatszor annyi ideig.

A kamarához fordultak

Malincsák János a Power of Freedom ügyében a 13. kerületi rendőrség által kirendelt igazságügyi szakértőként jár el - tevékenységét Illó Gábor a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamaránál megpanaszolta, mert nem készített másolatot a szerverek merevlemezéről, és nem kötötte monitorra azokat, tehát az üzemeltető szerint nem győződött meg arról a lefoglalás során, hogy valóban szükséges-e mindkét teljes szervert elvinni.

Nagy Dániel, az Elite Hub egyik operátora szerint Malincsák szakmailag és etikailag is kifogásolható módon jár el, amikor a hatóság által kirendelt igazságügyi szakértőként, és a feljelentő Proart megbízásából egyaránt dolgozik ezekben az ügyekben. Az Elite Hubról a ProArt megbízásából készült szakvéleményben kirendelést, kirendelő határozatot emleget, mintha az egy kirendelt szakértői vélemény lenne, amely a büntetőeljárás nyomozati fázisában, a nyomozóhatóság felkérésére készült volna. Az ügyben büntetőeljárás azonban csak 2005. július 20-án indult, tehát az ugyanezen a napon elkészült szakvélemény egyáltalán nem az, aminek látszik - írta Nagy az Igazságügyi Szakértői Kamarának címzett nyílt levelében.

Nagy Dániel az Elite Hub elllen lefolytatott eljárás összes többi dokumentumával együtt Malincsák szakvéleményét is letölthetővé tette a közönség okulására - méghozzá a rendőrség által lefoglalt, majd vádemelés nélkül visszaszolgáltatott szerveren.

Nem tartja összeférhetetlennek

Malincsák János érdeklődésünkre azt mondta, hogy a nyílt levélről nem nyilatkozik, amíg a kamara nem foglal állást az ügyben. Azt elismerte, hogy a hatóság által kirendelt igazságügyi szakértőként és a feljelentők megbízásából is dolgozik a fájlcsereközpontok ellen indult büntetőügyekben, ám szerinte nem áll fenn összeférhetetlenség a hatósági és a Proarttól kapott megbízásai között, mert a törvény csak azt írja elő, hogy egy-egy konkrét ügyben vagy magán, vagy hatósági szakértőként vehet részt, és ezt ő mindig be is tartja.

Az Elite Hubról a Proart megbízásából készített szakvéleményt, a Power of Freedom ügyében pedig kirendelt igazságügyi szakértőként jár el. Arra a kérdésre, hogy miért foglalta le Illó Gábor mindkét szerverét, nem válaszolt. Folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat, mondta.