16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Fájlcserélők célkeresztben

2006.09.07. 21:38
A szerzői jogvédő szervezetek rendszeres feljelentései nyomán szabályos hajtóvadászatot folytat a magyar rendőrség a sorozatos szerverlefoglalások és házkutatások után még működő fájlcsereközpontok üzemeltetői és felhasználói ellen, noha tényleges jogalap híján mindig ismeretlen tettes ellen nyomoznak, és ezek az ügyek nemhogy a vádemelésig, de az iratismertetésig sem jutnak el, egyetlen céljuk a fájlcserélők megfélemlítése és a tevékenység ellehetetlenítése - állítja az ügyekben érintett szerverüzemeltetők és felhasználók jogi képviselője. A napokban az idén egyszer már lefoglalt, majd bizonyítékok híján visszaszolgáltatott Elite Hub nevű fájlcsereszerver üzemeltetői kaptak újabb ultimátumot: szüntessék meg a vélelmezett, de néven nem nevezett jogsértéseket, különben a szervert végleg elviszik.
Noha a p2p (peer-to peer) elven működő fájlcserélő rendszerekben (ilyen például a DC++ vagy a Bittorrent) csereberélt digitális tartalmakat - az úgynevezett warez (ftp) szerverekkel ellentétben - nem a szolgáltatást nyújtó szerverekről (az úgynevezett hubokról), hanem egymás számítógépeiről töltik le a felhasználók, a közös jogkezelő szervezetek (az EJI, az Artisjus, a Filmjus, a Hungart és a Mahasz) által "a szerzői jogi jogsértések számának drámai növekedése miatt a közös jogkezelő szervezetek által képviselt jogosultak érdekeinek hatékony védelméért létrehozott szövetség a szerzői jogokért", a ProArt egyre aktívabban lép fel a p2p rendszerű fájlcserélők ellen is.

A honlapján közölt információk szerint a ProArt az internetet folyamatosan figyeli, és ha jogvédett anyagokra bukkan, megkeresi a szerverüzemeltetőket, megjelöli a kérdéses illegális fájlokat, majd kéri, hogy töröljék azokat vagy tegyék lehetetlenné a hozzáférésüket. "E kérésnek az üzemeltetők jelentős hányada eleget is tesz, ellenkező esetben az üzemeltetővel szemben is jogi eljárás kezdődhet." - áll a ProArt honlapján.

Felhasználási feltételek
Az Elite DC Hub felhasználási szabályzata kifejezetten tiltja a szerzői és szomszédos jogok hatálya alá eső tartalmak megosztását a rendszerben, az operátorok pedig a lehetőségeikhez mérten megpróbálják ellenőrizni a megosztások jogszerűségét, és felhívni a felhasználók figyelmét az esetleges problémás fájlokra. Mivel több ezer felhasználó összes megosztását képtelenség folyamatosan ellenőrizni, a hub felhasználási szabályzata azt is rögzíti, hogy a megosztásáért mindenki maga felelős, a hub üzemeltetője a felhasználók által feltöltött tartalomért semmilyen felelősséget nem vállal.
A gyakorlatban azonban ez a fajta "jogvédelem" egészen máshogy működik - állítja dr. Dallos Zsolt ügyvéd, az Elite DC Hub nevű népszerű magyar fájlcserélő rendszer üzemeltetőinek jogi képviselője. A ProArt meg sem próbálta megkeresni a szerver üzemeltetőit, a jogvédők feljelentéséről akkor értesültek, amikor 2006. február 10-én reggel 6 órakor rendőrök dörömböltek az Elite üzemeltetőjének (akit a fájlcserélő közösség Dentro néven ismer) ajtaján. Négy órával később a szerverparkban lefoglalták az Elite szerverét, és még aznap házkutatást tartottak két rendszergazdánál is, lefoglalva számítógépeiket és adathordozóikat - mint később kiderült, az akcióra a ProArt 2005. novemberi büntetőfeljelentése nyomán, ugyanakkor határozat nélkül, sürgősségi alapon került sor.

A rendszergazdákat tanúként hallgatták ki és néhány nap múlva visszaszolgáltatták a lefoglalt eszközeiket, a szervert a szakértői vizsgálat után, február 22-én kapta vissza az üzemeltető. Az Elite Hub a kényszerszünet után az eredeti szerverén indult újra, és azóta is működik.

A procedúrának azonban ezzel nem lett vége: noha a kirendelt igazságügyi szakértő nem talált jogvédett tartalmakat a szerveren, a rendőrség azóta is tovább nyomoz ismeretlen tettes után. Az Elite Hubnak helyet adó szerverparkban üzemeltetőként vagy rendszergazdaként bejegyzett érintetteket a lefoglalás óta eltelt fél évben tanúként hallgatták ki többször is, azt viszont nem közölték sem velük, sem jogi képviselőjükkel, mit is követett el a misztikus ismeretlen tettes: "Mintha egyáltalán nem lenne céljuk az ismeretlen tettes kézrekerítése, amiben a fájlcserélőhálózat és az annak otthont adó szerver üzemeltetői nyilván sokat tudnának segíteni." - mondta a hubot futtató szerver egyik rendszergazdája, Nagy Dániel az Indexnek.

"Ezek után az emberben kénytelen-kelletlen felmerül a gyanú, hogy itt bizony a rendőrséget egyszerűen zaklatás céljára használják a jogvédők. Más üzemeltetők általában nem indítják újra szolgáltatásaikat, mert a fenti megpróbáltatásokkal együtt már nem éri meg ezt a teljesen önkéntes tevékenységet folytatni a közösség javára. A jogvédőknek pontosan ez is a célja. A fájlcserélőhálózatok ellehetetlenítése, minden eszközzel." - vélekedik a szakember, akinek saját elmélete is van arról, hogy mindez miért szükséges: a fájlcserélő rendszerek több független felmérés szerint sem rontják a közös jogkezelők üzletét, "az igazi problémájuk ezzel az, hogy ezen az egyre fontosabbá váló terepen másokkal egyenlő feltételek mellett kell versenyezniük, ahol csak a film minősége számít, és nem a marketingköltségvetés."

Nagy példaként az Üvegtigris 2 című film reklámkampányát hozza fel, "amelyben központi szerepet játszottak az internetes fájlcserélő hálózatok - köztük az Elite is -, amelyre a film készítői maguk rakták ki a filmet, majd képmutató módon elkezdték tolvajoknak, kalózoknak nevezni a sajtóban a letöltőket és a hálózat-üzemeltetőket."

Elite Defense
Az Elite Hub üzemeltetői a fájlcserélő rendszerek üzemeltetői és végfelhaszálói ellen induló, álláspontjuk szerint alaptalan büntetőeljárások megszaporodása miatt "védelmi szolgáltatást" hoztak létre, amelyet az Elite Hub honlapján kínálnak a felhasználóknak. A havi 120 forintért meghirdetett szolgáltatás többek között a személyiségi jogok védelmét szolgáló titkosítószoftvereket és jogi tanácsadást foglal magában, legfontosabb eleme azonban jogi képviselet nyújtása a Btk 329/A paragrafusának hatálya alá eső szerzői és szomszédos jogok megsértésével kapcsolatos büntetőeljárások esetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy házkutatás vagy lefoglalás esetén a szolgáltatást igénybevevők azonnal hívhatják az Elite Defense ügyvédjét, aki a helyszínre sietve őrködik azon, hogy a nyomozás ne okozzon indokolatlan károkat.
Véleménye szerint ugyanez a helyzet zenefronton is: "A 21. század hajnalán a felvételkészítés és főleg a terjesztés elérhető lett bárki számára, nem csak tőkeerős zenekiadóknak. Ezt a kort az írható CD és a fájlcserélőhálózatok hozták el. A zenekiadók diktátuma a zene és a zenészek felett olvadozik, mint a tavaszi hó. Természetesen, a kiadókartellek - legyen szó film- vagy zenkiadásról - számára mindez elfogadhatatlan, ezért a fájlcserélőket zaklatják, igyekeznek ellehetetleníteni. Ehhez egészen felháborító, az alkotmányosság határát súroló, vagy át is lépő módszereket alkalmaznak. Lobbyjuk segítségével társadalmi vita nélkül fogadtatnak el olyan törvényeket, amelyeket a társadalom túlnyomó többsége elutasít és adott esetben megszegne. A rendőrség félrevezetésével és néha alig leplezett korrumpálásával zaklatnak ártatlanokat. Foggal-körömmel ragaszkodnak a monopolhelyzetükhöz."

Nagy Dánielt agusztus 23-án ismét tanúkihallgatásra idézte az Elite Hub ügyében eljáró rendőrnyomozó, és állítása szerint szóbeli ultimátumot kapott: ha az ügyben kirendelt igazságügyi szakértő egy hét múlva is le tud tölteni a szerverről jogsértő tartalmakat, "akkor elviszik úgy, hogy soha nem látjuk viszont".

A nyomozó ismét elzárkózott attól, hogy ennél konkrétabb felvilágosítást adjon az állítólagos jogsértésről, így a rendszergazdáknak nem is áll módjukban orvosolni azt: "A szerverről az Elite Hub és egy pár vállalkozás és magánszemély honlapján kívül mást nemigen lehet letölteni, és hogy a DC felhasználók egymás között mit cserélnek, arról fogalmunk sincs és a DC protokoll miatt nem is lehet" - állítja Nagy. Dallos ügyvéd szerint a szerver lefoglalása ilyen körülmények között "jogsértő nyomozati cselekménynek" minősülne, a rendőrség indokolatlanul okozna kárt, amit azonnal megpanaszolna az ügyészségen.

Az Elite Hub szerverét az egy hét leteltével végül nem vitték el, a nyomozó szeptember 4.-én - Nagy állítása szerint - újabb egy hetes ultimátumot adott.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni a rendőrséget és a kirendelt igazságügyi szakértőt is. Szerettük volna megtudni, hogy ha a hubokon valóban jogsértések folynak, akkor miért nem csak a jogsértő felhasználókat üldözik - mint például az ingyenes tárhelyek esetében, ahol az üzemeltetők kötelesek, és általában hajlandók is együttműködni a jogsértések megszüntetésében -, miért van szükség az egész rendszer felszámolására? Az ügyben nyomozó 11. kerületi gazdaságvédelmi nyomozó, Borsos Tamás rendőr főhadnagy azzal hárította el érdeklődésünket, hogy saját hatáskörében nem nyilatkozhat, Matus Márk kirendelt igazságügyi szakértő pedig azt mondta, hogy olyan ügyben soha nem nyilatkozik, amelyben szakértőként érintett.

A ProArt és a hubok
A ProArt honlapján közzétett adatok szerint fájlcserélő hálózatokkal, "elsősorban a kifejezetten Magyarországon működő DC++ hálózattal kapcsolatosan" a szövetség több feljelentést is tett. "A hatóságok nyomozásai során több szerver is lefoglalásra került, melyek a rendszer működését biztosító HUB-ok otthonául szolgáltak. A HUB-ok egy időre megbénultak, majd természetesen, amint az várható volt, más szervereken újraindultak. Ezekben az esetekben azonban részben sikerült azonosítani az újabb üzemeltetőket, illetve folyamatban van ezek felderítése. Egyes üzemeltetőknél a hatóságok házkutatást is elrendeltek, melyek során több száz további kalóz CD és DVD másolat lefoglalására is sor került, illetve büntetőeljárás indult az elkövető ellen szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt. A HUB-okon a rendőrség, illetve a kirendelt szakértők próbaletöltéseket végeztek, megállapítván egyrészt, hogy a hálózatban valóban illegális tartalmak megosztása történik, valamint ily módon sikerült azonosítani az illegális tevékenységet végző felhasználókat is, akik ellen a későbbiekben a nemzetközi gyakorlathoz hasonló, eddig már több mint húsz országban is előforduló bírósági eljárások indíthatóak."


  • Hírek
  • Bankszámla