Hedvig
6 °C
15 °C

Újra lecsaptak a rendőrök a fájlcserélőkre

2005.03.31. 19:40
Újabb illegális fájlcserélő hálózatot leplezett le a rendőrség, ezúttal Miskolcon. Az elkövetők ellen szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt folyik eljárás.

A miskolci rendőrség lefoglalta a magyarországi felhasználók körében legnépszerűbb fájlcserélő hálózat, a DC ++ egyik szerverét (hubját), jelentette be tegnap a helyi rendőrkapitányság illetékese. Az akció során, amire a múlt héten került sor, a szerver üzemeltetőjének gépe mellett az egyik felhasználó számítógépét is elkobozták.

Sütő János, a miskolci rendőrkapitányság vezetőhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai által lefoglalt hub üzemeltetője a működtetés mellett maga is szerzői jogilag védett filmeket és zenei hangfelvételeket tett hozzáférhetővé.

Sokan voltak kevesen

A fájlcserélő hubot forgalmasabb időpontokban százötvenöt felhasználó vette igénybe, az előzetes szakértői vizsgálat megállapította, hogy a számítógépen regisztrált adatok szerint a hub segítségével megosztott jogsértő tartalmak mennyisége - az aktuális forgalomtól függően - 1,5 és 7,5 terabyte között volt, ami 200-1000 darab DVD lemez összkapacitásának felel meg - mondta Sütő János.

A rendőrség a számítógépeken kívül számos kalóz CD-t és szerzői jogot sértő tartalmat hordozó merevlemezt is lefoglalt, emellett olyan új magyar filmekre is rábukkantak, amelyek DVD-n még meg sem jelentek.

Az ASVA jelent fel

A rendőrségi eljárás során több felhasználó adatait is megtalálták, akik az informatikai rendszer további, még működő hubjaihoz csatlakoztak. A miskolci ügyben szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt folyik eljárás az elkövetők ellen.

Korábban, március közepén a rendőrség egy összehangolt akció keretében egyszerre négy helyszínen csapott le a fájlcserélőkre - akkor az egyik elkövetőnél egy ötezer gigabájt tárkapacitású szervert és egy ezer gigabájtos személyi számítógépet, másutt pedig egy levelezőszervert és egy nagy kapacitású proxiszervert foglalt le a rendőrség. Az akció eredményeképp, ami az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány feljelentése nyomán indult el, megbénult a DC++ hálózat egyik legfontosabb szervere, a Mátrix hub.