Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Fájlcserélők egy kilobyte alatt

2004.12.29. 12:15
Ötszáz karakter bepötyögésével is létrehozható olyan szoftver, amely alkalmas filmek, zenék és szoftverek kalózmásolatainak a terjesztésére - egy átlagos képzettségű programozónak mindez csupán laza ujjgyakorlat. Az aprócska szoftverek bebizonyítják, hogy a lemezkiadóknak semmi esélyük sincs a p2p fájlcserélő technológia betiltására.
A peer-to-peer (p2p) hálózatok tökéletesen alkalmasak mindenféle fájlok csereberéjére, hiszen a résztvevők közvetlenül egymással kommunikálnak, könnyen ellenőrizhető központi szerverek nélkül. A lemezkiadók és filmgyártók azonban elkezdték beperelni a felhasználókat és a p2p szoftverek kifejlesztőit, mert szerintük ők tehetnek a kalózmásolatok terjedéséről, ami nekik állítólag hatalmas veszteséget okoz. Sőt a pénzüket féltő tartalomgyártók azt is kitalálták, hogy beleszólnak a technika fejlődésébe, és megpróbálják betiltatni a p2p technológiát.

Programozási trükkök

Bár a felhasználók sok esetben joggal büntethetők, a programozók általában nem tehetnek arról, hogy a legális fájlmozgatásra alkalmas szoftvereikkel egyesek kalózhálózatokat építenek ki. A technológia betiltása meg egyszerűen képtelenség, legalábbis ezt próbálja bebizonyítani a Princeton Egyetemen dolgozó Edward W. Felten professzor az általa megírt TinyP2P fájlcserélő szoftverrel, amely csupán tizenöt soros, és konzolról, szöveges parancsokkal irányítható.

A szoftver rövidsége persze félrevezető, hiszen a TinyP2P külső programkönyvtárak segítségével működik. Persze a felhasznált összetevők egyike sem kifejezetten azért készült, hogy a fájlcserélést segítse, de a szoftver éppen ezzel mutatja meg, hogy a fejlett programozási nyelveken - jelen esetben Pythonon - elég könnyen összedobható egy p2p program.

A kiadók által kifogásolt fájlcserét tehát más feladatokra tervezett szoftvermodulok végzik, és a Slashdot fórumozói szerint a p2p technológia nem is létezik, csupán a számítógépek és a hálózatok alapvető képességeinek egyszerű és egyértelmű kihasználásáról van szó. Ha valamit nagyon be akarnak tiltani, valószínűleg a számítógéppel és az internettel kell kezdeniük.

Barátságos megoldás

Felten próbálkozását sokan kihívásként értékelték, és megpróbáltak még kisebb fájlcserélőt készíteni. A Matthew Scala által megírt MoleSter például csak 466 bájtos, és TCP kapcsolatot használ, de ezzel nyomába sem ér a Slashdot egyik fórumozója által publikált nulla soros p2p programnak, amely az "Átmegyek a szomszédhoz kölcsönkérni egy dvd-t" nevet kapta, és teljesen nyílt forráskódú.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft