Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jogvédők a magyar fájlcserélőket is perelnék

2004.12.21. 17:20
Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány jövőre olyan magánszemélyek ellen tervez fellépni, akik filmek és tévéműsorok illegális másolatait teszik hozzáférhetővé az interneten. A jövőben a szervezet szeretné elérni, hogy a filmek letöltése itthon is jogellenes legyen.

Közel félezer, szerzői jogsértéssel kapcsolatos ügyben járnak el az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) tagjainak jogi képviselői Magyarországon, derül ki a szervezet legfrissebb tájékoztatásából. A szervezet jelezte: jövőre fokozzák a kalózkodás elleni küzdelmüket.

Itthon is illegális lesz?

Az ASVA olyan magánszemélyek ellen tervez erélyesebb fellépést, akik filmek és tévéműsorok illegális másolatait hozzáférhetővé tevő szervereket üzemeltetnek, mondta a Világgazdaságnak Kálmán András, az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke. Az ellenük indított harcot az Egyesült Államok filmszövetsége tagságába tartozó vállalatok hirdették meg. Azok az üzemeltetők, akik ellen az intézkedések irányulnak, a filmek és a tévéműsorok több millió illegális példányának ellopásához segítették hozzá az internetes kalózokat, állítja az ASVA.

Kálmán András az Indexnek elmondta: a magyar felhasználókra közvetlen hatása ennek az akciónak most nincsen, de a jövőben szeretnék elérni, hogy a filmek letöltése itthon is jogellenes legyen. "Nem ugyanaz internetről letölteni és a tévéből felvenni egy filmet, hiszen utóbbi esetben a film nyilvánosságra van hozva " - mondta, utalva arra az itthoni joggyakorlatra, hogy a letöltés magáncélú másolásnak minősül, így legális. Hozzátette: a helyzet szerinte egyértelmű, ha például másolvédelem is jelzi a jogtulajdonos szándékát, tudniillik, hogy nem szeretné, ha filmjét lemásolnák és terjesztenék.

Piramisok

Az ASVA megpróbálja nyomon feltárni a "piramisszerűen felépülő" kalózhálózatokat is. Ezekben a kiskereskedők emelt díjas sms-ért tesznek letölthetővé filmeket, melyket a nagykereskedők biztosítanak nekik, akik nemzetközi hálózatokból szerzik azokat. A magyar feliratokkal, szövegekkel kapcsolatban Kálmán András hozzátette: "Pontosan tudjuk, ezek honnan kerülnek ki."

A piacok most karácsony előtt tele vannak másolt dvd-kkel is, mondta Kovács András, aki egyúttal felhívta az olvasók figyelmét arra, hogy ne vásároljanak ilyen lemezeket, ha nem akarnak csalódni.

Bár a kalóz dvd-k több helyen is elérhetőek, alig néhány profi ellátó mozgatja a hazai feketepiacot. Az illegális piac méretét nehéz pontosan meghatározni, de a legóvatosabb becslések szerint a legális piac huszonöt-ötven százaléka a feketepiac. Az ASVA, amely évente mintegy százötven-kétszáz razziában segíti a rendőrség munkáját, jövőre növelni kívánja a vizsgálatok számát. Munkájukat a hamarosan Magyarországra érkező amerikai szövetségi ügynökök segíthetik, akik Budapestről a teljes kelet-közép-európai régióban segítik majd a hatóságok munkáját.