Frigyes
18 °C
24 °C

A jogvédők a magyar fájlcserélőket is perelnék

2004.12.21. 17:20
Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány jövőre olyan magánszemélyek ellen tervez fellépni, akik filmek és tévéműsorok illegális másolatait teszik hozzáférhetővé az interneten. A jövőben a szervezet szeretné elérni, hogy a filmek letöltése itthon is jogellenes legyen.

Közel félezer, szerzői jogsértéssel kapcsolatos ügyben járnak el az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) tagjainak jogi képviselői Magyarországon, derül ki a szervezet legfrissebb tájékoztatásából. A szervezet jelezte: jövőre fokozzák a kalózkodás elleni küzdelmüket.

Itthon is illegális lesz?

Az ASVA olyan magánszemélyek ellen tervez erélyesebb fellépést, akik filmek és tévéműsorok illegális másolatait hozzáférhetővé tevő szervereket üzemeltetnek, mondta a Világgazdaságnak Kálmán András, az alapítvány felügyelő bizottságának elnöke. Az ellenük indított harcot az Egyesült Államok filmszövetsége tagságába tartozó vállalatok hirdették meg. Azok az üzemeltetők, akik ellen az intézkedések irányulnak, a filmek és a tévéműsorok több millió illegális példányának ellopásához segítették hozzá az internetes kalózokat, állítja az ASVA.

Kálmán András az Indexnek elmondta: a magyar felhasználókra közvetlen hatása ennek az akciónak most nincsen, de a jövőben szeretnék elérni, hogy a filmek letöltése itthon is jogellenes legyen. "Nem ugyanaz internetről letölteni és a tévéből felvenni egy filmet, hiszen utóbbi esetben a film nyilvánosságra van hozva " - mondta, utalva arra az itthoni joggyakorlatra, hogy a letöltés magáncélú másolásnak minősül, így legális. Hozzátette: a helyzet szerinte egyértelmű, ha például másolvédelem is jelzi a jogtulajdonos szándékát, tudniillik, hogy nem szeretné, ha filmjét lemásolnák és terjesztenék.

Piramisok

Az ASVA megpróbálja nyomon feltárni a "piramisszerűen felépülő" kalózhálózatokat is. Ezekben a kiskereskedők emelt díjas sms-ért tesznek letölthetővé filmeket, melyket a nagykereskedők biztosítanak nekik, akik nemzetközi hálózatokból szerzik azokat. A magyar feliratokkal, szövegekkel kapcsolatban Kálmán András hozzátette: "Pontosan tudjuk, ezek honnan kerülnek ki."

A piacok most karácsony előtt tele vannak másolt dvd-kkel is, mondta Kovács András, aki egyúttal felhívta az olvasók figyelmét arra, hogy ne vásároljanak ilyen lemezeket, ha nem akarnak csalódni.

Bár a kalóz dvd-k több helyen is elérhetőek, alig néhány profi ellátó mozgatja a hazai feketepiacot. Az illegális piac méretét nehéz pontosan meghatározni, de a legóvatosabb becslések szerint a legális piac huszonöt-ötven százaléka a feketepiac. Az ASVA, amely évente mintegy százötven-kétszáz razziában segíti a rendőrség munkáját, jövőre növelni kívánja a vizsgálatok számát. Munkájukat a hamarosan Magyarországra érkező amerikai szövetségi ügynökök segíthetik, akik Budapestről a teljes kelet-közép-európai régióban segítik majd a hatóságok munkáját.