Nándor
3 °C
16 °C

FBI-razzia a BME kollégiumában

2004.04.22. 14:55
Szerda este összehangolt akcióban csaptak le a hatóságok a Fairlight (FLT) nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatra az USA-ban, Hollandiában és Magyarországon. Információink szerint itthon a rendőrség az FBI-jal közösen razziázott többek között a BME Kármán Tódor Kollégiumában.
Magyar idő szerint szerda este összehangolt akcióban csaptak le a hatóságok a Fairlight (FLT) nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatra három országban. A Hardwired.hu a német GameVision című lap értesülései alapján tudósított a holland részleg lefüleléséről, szerintük az 1986 óta aktív Fairlight éppen a Hitman: Contracts és a Manhunt kalózváltozatának megjelentetésére készült, amikor kopogtak az ajtón.

Támadás

Információink szerint itthon a rendőrség az FBI-jal közösen razziázott este hat óra körül a BME Kármán Tódor Kollégiumában. A nemzetközi akció elsődleges oka állítólag egyébként nem is a fizetős szerverek üzemeltetése volt, hanem az, hogy a Fairlight egyik tagja szervertúlterheléses támadást indított egy site ellen.

Dp álnevű informátorunk szerint a rendőrök felfeszítették a Kármán Tódor Kollégium számítógéptermét, lefoglaltak néhány gépet, és őrizetbe vettek két nevelőtanárt, akik korábban rendszergazdák voltak a kollégiumban. A rendőrség a cikk megjelenéséig nem erősítette meg az értesülést, és az Oktatási Minisztériumnál sem hallottak az esetről. A kollégium vezetőjét egyelőre nem sikerült elérni.

Börtön

Pár hónapja egy másik neves hekkercsapatot is felszámoltak, a még a C64-es érában felbukkant Razor1911-et. Többek között az ő nevükhöz fűződik a Quake, a Command & Conquer Red Alert, a Terminal Velocity és a Warcraft III: Reign of Chaos kalózváltozata, tudósított a Hardwired.

A csapat vezetőjeként aposztrofált Sean Michael Breent és társait tavaly elkapták és többjüket bebörtönözték. A vádirat szerint Breent félmillió dollár értékű hekkelt konzol- és PC-játék értékesítése miatt ötven hónapos börtönbüntetésre ítélték, valamint a Ciscotól kicsalt hardverelemek miatt közel 700 000 dolláros bírsággal sújtották.

A csapat egy fiktív újság mögé bújva, idő előtt kapott végleges játékokat tesztelésre, melyeket aztán a megfelelő csatornákon a feketepiacra juttattak. A nem titkolt, nyílt ténykedésükre azonban felfigyelt az amerikai vámhatóság és a Kalózhadműveletre keresztelt akció során lecsaptak Breenre és negyvenfős csapatára.

A legnagyobb

Mint lapunk megírta, a hatóságok tavaly szeptemberben foglalták le az Unreality néven ismert kalózszervert Frankfurtban, amelyet jogvédett szoftverek és videók terjesztésére használtak. A razzia a Gatel (Global Access) nevű cég székhelyén kívül kiterjedt még egy frankfurti lakásra, illetve Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban hét további helyiségre.

A szakértők szerint korábban még soha nem koboztak el a kalózoktól eszközt ilyen nagyságrendben. Az Unreality tárolókapacitása elérte a 11 terabájtot (11 000 GB), vagyis a tömörítés fokától függően gond nélkül tárolhatott 2-20 ezer filmet vagy kétmillió MP3 zenei fájlt. A kívülről erősen védett rendszerhez az első adatok szerint mintegy 400 fizetős felhasználó rendelkezett belépési jogokkal.