Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az FBI vizsgálja az al-Dzsazíra weboldalának feltörését

2003.03.28. 14:28
A jelek szerint a katari tévéadó domainbejegyzését kezelő Network Solutions a hét elején egy olyan jelszót engedélyezett, amelyet nem az a-Dzsazíra képviselői, hanem egy illetéktelen személy igényelt. A jelszó birtokában a támadó megváltoztatta a DNS-bejegyzéseket, így másik oldalra terelte az al-Dzsazíra látogatóit.
Az FBI elkezdte a nyomozást az arab nyelvű al-Dzsazíra tévéadó weboldalának megtámadása ügyében. Az USA-val szimpatizáló hackerek az interneten levő gépek címeit nyilvántartó DNS-adatbázisba illesztett hamis bejegyzéssel egy másik oldalra irányították a felhasználókat. A weboldal angol nyelvű változata kezdetben egy pornóoldalra mutatott, eredeti formája pedig április elején térhet vissza.

A NetWorld ingyenes társzolgáltatónál kedden kora reggel vették észre a forgalom hirtelen megugrását. Egy biztonsági szakértővel való emailváltás megerősítette, hogy az adar tévéadó látogatóit egy általuk hostolt weboldalra irányították, nyilatkozta a CNetnek Ken Bowman, a Salt Lake Cityben működő szolgáltató elnöke. A kérdéses oldalt azonnal levették.

Az adó maga a szabad sajtó elleni támadásnak minősítette az incidenst. A .com és .net domainnevek kiosztását végző Network Solutions időközben törölte a hamis DNS-bejegyzést. A cég közleménye szerint viszont még egy ideig eltart, míg a változtatás az internet egészén hatásossá válik, a számítógépek ugyanis egymásnak adják tovább az adatbázis frissítéseit.

Social engineering

Már a hét elején egyre nagyobb terhelés érte a CNN konkurensének számító katari tévéadó szervereit. A legsúlyosabb akkor volt a helyzet, amikor az aljazeera.net mind a négy névszervere elérhetetlenné vált, és a világ domain szervereinek cache-ében levő IP-számok is halottnak bizonyultak. Így ugyanis az internetezők hiába gépelték az oldal címét böngészőikbe, a hamis IP-számokon nem találták a tévéállomás oldalát.

Az amerikai Network Solutions a kiesés után azonnal közleményben reagált, miszerint nem manipulálták az oldal elérhetőségét. A cég csupán az al-Dzsazíra kérésére reagált, hogy engedélyezzenek egy új jelszót, ennek birtokában változtatta meg valaki a DNS-bejegyzést, nyilatkozta az AP-nek Brian Oshaugnessy, az Network Solutions szóvivője.

Időközben a DNS-szerverek sorban megismerik az aljazeera.net új IP-számát (213.30.180.219).