Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Az FBI lefoglalja az illegális honlapokat

2003.02.27. 15:29
Az FBI egészen újszerű bűnüldözési technikát vetett be a napokban: a törvényi előírások ellen vétő weboldalakat nem egyszerűen eltüntetik, hanem a felhasználókat bírói engedéllyel a saját oldalaikra irányítják. Kérdéses azonban, hogy ez vajon valóban törvényes módszer-e.
A CNet értesülései szerint John Ashcroft amerikai igazságügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy azokat a website-okat, melyekről a nyomozás során egyértelműen kiderült, hogy illegális "drogos kellékeket" árusítanak az interneten, a per befejezéséig át fogják irányítani a Drug Enforcement Administration (DEA, Drogelhárító Igazgatóság) saját szervereire. Erre az eljárásra egy pittsburghi szövetségi bíró adott engedélyt az USA Igazságügyi Minisztériumának (DOJ, Department of Justice).

Warez site-ok vigyázzatok!

Ám nem csupán a drogos kellékeket árusító oldalak vannak veszélyben, más illegális termékeket árusító site-ok is. A szerdán egy közleményében a DOJ azt állította, hogy ugyanezen módszerrel "lefoglalta" az iSoNews.com domaint, mivel az illegális chipeket árusított, adta hírül a CNet. A honlap fenntartóját azzal vádolták, hogy megsértette az USA kormánya által 1998-ban elfogadott Digital Millenium Copyright Act (DMCA, Digitális Milleniumi Szerzői Jogi Törvény) számos cikkelyét. A 22 éves David Rocci, decemberben bűnösnek vallotta magát abban a vádpontban, hogy az általa fenntartott honlapot arra használta, hogy olyan, illegálisnak minősülő, módosított chipeket árusítson, amelyekkel a Microsoft Xbox- és a Sony PlayStation-tulajdonosok képesek voltak illegális, másolt játékokat is lejátszani. Az iSoNews honlapon a kérdéses "Enigmah" fantázianevű chipet egyébként 45-60 USD-ért lehetett megvásárolni.

"Rocci hasznot kívánt húzni abból a felismerésből, hogy a játékosok nagy része eleve illegálisan másolt CD-kkel játszik -jelentette ki Michael Chertoff, a DOJ Bűnügyi Részlegének helyettes főügyésze. - Úgy gondolta, hogy nincsen semmilyen kockázata és következménye a tevékenységének. Amint azt láthatjuk, tévedett, és ezt mindenkinek, aki ilyen tevékenységet folytat, be kellene látnia."

A Rocci által üzemeltetett site nem csupán a chipek eladására specializálódott: warezzel foglalkozó fórumot, általános warezinformációkat tartalmazott, és napi frissítésű adatbázist tartott fenn a modifikált holmik elérhetőségéről. Az oldal közel 100 ezer regisztrált felhasználóval és több mint napi 140 ezer találattal büszkélkedhetett.

Az eredeti honlap helyén a DOJ által írt üzenetet látható most, amely szerint a honlap és a domain "megadta magát" a hatóságnak. Az iSoNews rendszeres látogatóinak köszönhetően a honlap ennek ellenére még mindig elérhető, csupán más IP-címen. A honlapot most fenntartó társaság rendszeresen látogatja a fórumot, és az ügyről értekeznek.

Már eddig is léteztek ehhez hasonló bírósági ügyek a játékipar területén, ám a mostani eset precedensértékűnek tűnik az USA-ban, amióta a DMCA törvényt elfogadták. A törvény kimondja, hogy tilos szabadalmi oltalom alatt lévő árucikket módosító szoftver-, illetve hardverterméket forgalmazni a gyártó kifejezett engedélye nélkül. A törvény ellen vétők az első esetben maximum 500 ezer USD büntetéssel és/vagy maximum öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak.

A negatív hatások

Egyesek véleménye szerint ez az új bűnüldözési módszer újabb jogi kérdéseket vet fel, mivel a DOJ minden oda tévedő IP-címét és az ahhoz tartozó személyes információt továbbküldheti az FBI illetékeseinek. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki erre a lapra kattint, azt kockáztatja, hogy az FBI és más USA-beli ügynökségek megszerezhetik személyes adatait és felhasználhatják, sőt egymás között kicserélhetik.

A továbbiakban a drogfogyasztáshoz kapcsolódó termékeket forgalmazó honlapokat fogják ugyanezen módszerrel megszüntetni az amerikai hatóságok. Ilyen a PipesForYou.com, ColorChangingGlass.com, 420now.com és az OmniLounge.com.  • Eladnék
  • Hírek