16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Dvd-kalózhálózatot számoltak fel Borsodban

2004.10.05. 11:01
Dvd-másolással és -kereskedéssel foglalkozó hálózatot számoltak fel múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai az ASVA szakértői segítségével. Az akcióban nagyjából négyezer hamis dvd-t, közel ezer illegálisan másolt vhs-kazettát és számos nagyüzemi hamisítást segítő eszközt foglaltak le.
Sikeres akciókat hajtott végre dvd-hamisítók ellen a múlt héten a Miskolci Rendőrkapitányság Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy településen, Miskolcon, Tiszalucon, Mezőcsáton és Hangácson. Az akciókban a rendőröknek segítséget nyújtottak az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) szakértői is.

A miskolci rendőrök három videotékát, egy számítástechnikai szaküzletet és két magánszemély lakását kutatták át. A rendőrségi akcióban hozzávetőlegesen négyezer darab, illegálisan másolt filmeket tartalmazó dvd-t és közel ezer vhs-kazettát foglaltak le. A szerzői jogokat sértő filmeket tartalmazó dvd-ken és videokazettákon kívül számos, szintén illegális, videojátékokat, illetve szoftvereket tartalmazó cd-t és dvd-t foglaltak le, valamint lefoglaltak a másolással foglalkozó videotékákban és magánlakásokon másolásvédett dvd-k nagyüzemi másolására is alkalmas számítógépeket és videóberendezéseket.

Szabadlábon védekeznek

A rendőrségen üzletszerűen elkövetett szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett alapos gyanúja miatt hét személy ellen folyik az eljárás. A miskolci rendőrök az akció keretében olyan magánszemélyt is előállítottak, aki nagy mennyiségben illegális dvd-ket állított elő és sajtóhirdetés útján ajánlotta fel a jogsértő termékeket forgalmazásra, és akinek lakásán mintegy 1800 szerzői jogot sértő dvd-t foglaltak le. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

"A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Erre jó példa egy korábbi ügy, amelyben a Nyíregyházi Városi Bíróság már jogerős ítéletet hozott, és amelyben egy hamis kazettákat és dvd-ket árusító magánszemélyt két év felfüggesztéssel tíz hónap fogház büntetésre ítéltek" - mondta Mihály György, az ASVA kuratóriumának elnöke.  • Hírek
  • Hírek