Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Dj-knél razziázik a rendőrség és a MAHASZ

2004.05.04. 15:13
Új stratégiával próbálja a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) az írott cd-k után járó jogdíjak befizetésére ösztönözni a dj-ket: szórakozóhelyeken razziázik a rendőrséggel közösen, és másolt cd-ket keres a lemezlovasoknál.
Márciusban Veszprémben és Székesfehérváron is tartott közös razziát a MAHASZ és a rendőrség. Fehérváron hat szórakozóhelyen jártak, ebből öt helyen találtak írott, illetve másolt cd-t, amiből 387 darabot le is foglaltak. Veszprémben és környékén három helyen találtak másolt cd-ket, összesen 514 darabot. A másolt cd-kkel dolgozó lemezlovasok ellen a szerzői és szomszédos jogok megsértésének vádjával indult büntetőeljárás, az illegális hanghordozók üzleti célú felhasználása ugyanis a büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősül. Információink szerint múlt héten Budapesten is jártak egy szórakozóhelyen, de egyelőre csak figyelmeztették a dj-ket, akik jól felfogott érdekükben inkább nem kívántak lapunknak nyilatkozni.

Ösztönöznek

A razziák február közepén kezdődtek el, közölte az Index kérdésére Musinger Ágnes, a MAHASZ ügyvezető igazgatója. Az akciók célja, hogy az írott cd-k után járó jogdíjak befizetésére ösztönözze a dj-ket, mondta az igazgató. Egy hangfelvételen ugyanis három csoportnak vannak jogai: a szerzőknek (őket képviseli az Artisjus) és az úgynevezett szomszédos jogosultaknak, vagyis az előadóművészeknek és a hanglemezkiadóknak. A MAHASZ a kiadókat képviseli, illetve gyakran szerződés útján meg szokta szerezni az előadók jogait is, így közösen képviseli mindkettejüket, így jogosult a jogdíjak beszedésére.

A szórakozóhelyeket természetesen nem találomra látogatják, hanem előzetes információk alapján. Musinger Ágnes elmondta: gyakran a diszkósok is adnak információt egymásról, hiszen aki rendesen megvásárolja a lemezeit, nem nézi jó szemmel, ha a konkurencia olcsó, jogosítatlan, másolt cd-kkel dolgozik.

Csak válogatás lehet

Lecsaptak a warezosokra
Az illegális internetes tartalmak feltárására indított nemzetközi akcióban Magyarországon tíz számítógépet foglaltak le, amelyeken több terrabájtnyi adat van, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Pilvein Péter közölte, hogy április 21-én és 22-én összehangolt házkutatások és más eljárásjogi cselekmények zajlottak összesen 11 tengerentúli, illetve európai országban, köztük Magyarországon. A Fastlink akciót az amerikai FBI, illetve az ottani igazságügyi minisztérium irányította az európai hatóságokkal együttműködésben. A cél az volt, hogy az interneten illegális másolatokat terjesztő csoportokat érjenek tetten, így például a több mint tíz éve működő Fairlightot, tudósított az MTI.

Az ORFK, illetve a Business Software Alliance Magyarország (BSA) közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nemzetközi akció során világszerte mintegy száz személyt igazoltattak és azonosítottak, elkoboztak kétszáz számítógépet, amelyek közül némelyiken több százezer illegális szoftver-, film-, valamint zenei másolatot találtak. Az előzetes becslések szerint az elkobzott illegális termékek értéke meghaladja az ötvenmillió dollárt. Az eseményen az ORFK képviselői a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy Magyarországon hol foglalták le a számítógépeket, csupán annyit közöltek, hogy mintegy felét Budapesten, a másik felét pedig egy vidéki városban.

A MAHASZ 2004 január elsejétől új díjszabással dolgozik, mely szerint a "nyilvános helyen történő lemezbemutató műsorszolgáltatás céljából készült többszörözés" írható üres cd-re lemezenként 1800 forintba kerül. Egy személy negyedévenként legfeljebb 25 cd-t jogosíthat így, és a másolatok nem készülhetnek újraírható cd-re, sem bármilyen más újraírható formátumra. A lemezeket csak az használhatja, aki a jogdíjat megfizette.

"A felhasználó köteles minden egyes másolat elkészítését megelőzően írásban közölni a közös jogkezelő szervezettel az írható hanghordozóra többszörözni kívánt hangfelvételek listáját, megjelölve az előadóművészt, a hangfelvétel címét és kiadóját - áll a MAHASZ jogdíjközleményében. - Amennyiben a közös jogkezelő szervezet a megjelölt felhasználáshoz hozzájárul, úgy azt írásban visszaigazolja és jogdíjat tartalmazó számlát eljuttatja a felhasználóhoz. A számla kiegyenlítését követően a MAHASZ jogosított írható hanghordozónként egy darab hologramos címkét bocsát a Felhasználó rendelkezésére, postai úton vagy személyes átadás-átvétel útján, mely címkét a felhasználó köteles közvetlenül az írható hanghordozóra felragasztani."

A cd-k jogosítását egyébként a dj-k kezdeményezték arra hivatkozva, hogy így össze tudják válogatni a játszandó számokat pár lemezre, mondta Musinger Ágnes. Emiatt csak válogatáslemezeket lehet ilyen módon jogosítani. A rendszer három éve működik, az első két évben még átalánydíjat kellett fizetni (negyedévenként 25 000 forintot), de ez nem volt igazságos, hiszen ugyanannyit fizettek azok is, akik sokat másoltak, és azok is, akik keveset.

Úthengeres akció

A MAHASZ-nak különben 1992 óta van saját "nyomozócsoportja" is, melynek tagjai folyamatosan ellenőrzik a piacokat, lemezboltokat, gyűjtik az információkat, akciókat szerveznek, illetve a különböző nyomozóhatóságok (rendőrség, vám- és pénzügyőrség, ügyészség) részére szaktanácsadói véleményeket készítenek. Ha illegális hanghordozót talál a csoport, azt kérésükre a rendőrség lefoglalja, a bíróság elkobozza, illetve rendelkezik további sorsáról. Vagy átadják azt a MAHASZnak megsemmisítésre, vagy maguk intézik ezt, bár utóbbi esetben előfordult, hogy az egyszer már elkobzott anyagot egy év múlva a rendőrség ismét lefoglalhatta, áll a szövetség honlapján. A MAHASZ általában évente szervez "úthengeres akciót", melynek során 40-50 ezer hamis hanghordozót zúznak össze.

A nyomozócsoport nem csak a piacokat, boltokat, de egy ideje az internetet is folyamatosan figyeli, mivel a világhálón az elmúlt években nagy számban bukkantak fel illegális digitális másolatok, általában mp3-as formátumban. Ha ilyen jellegű anyagok nyomára bukkannak, a csoport tagjai megkeresik a szerverüzemeltetőket, megjelölik a kérdéses illegális fájlokat, majd kérik, hogy töröljék azokat vagy tegyék lehetetlenné a hozzáférésüket. E kérésnek ma általában csak az üzemeltetők fele tesz eleget, de a MAHASZ kezdeményezésére a szerverüzemeltetőkkel nemrég tárgyalások kezdődtek a jövőbeni együttműködést segítő szerződések megkötéséről.