György
14 °C
24 °C

Tíz országban keresték a hackereket

2004.04.23. 11:24
Az amerikai igazságügyminisztérium bejelentette, hogy nemzetközi akciót indított a számítógépes kalózhálózatok ellen. Ennek a műveletnek volt része a szerdai magyarországi razzia is, melyben a BME Kármán Tódor kollégiumában foglalt le szervereket a rendőrség és az FBI.
Az amerikai igazságügyminisztérium akcióját, melynek során 120 házkutatást tartottak tíz országban és 27 amerikai államban, Fastlink (Gyorslink) Hadműveletnek nevezték el, tudósított a News.com. A hatóságok kétszáz számítógépet foglaltak le, melyek közül harminc valószínűleg tároló- és elosztószerver volt, tele szerzői jogvédelem alatt álló szoftverek, filmek és zenék kalózváltozataival. A minisztérium becslése szerint a lefoglalt anyag értéke ötvenmillió dollár.

"Az elmúlt 24 órában, szorosan együttműködve külföldi bűnüldöző partnereinkkel, agresszíven támadtunk a nemzetközi kalózvilág magjára " - írta közleményében John Ashcroft amerikai igazságügyminiszter.

A nagyok a célpont

Ennek a műveletnek volt része a szerdai magyarországi razzia is, melyben a BME Kármán Tódor kollégiumában foglalt le szervereket a rendőrség és az FBI. Mint az Index megírta, szerda este hat körül rendőrök és egy FBI-ügynök jelent meg a kollégiumban, felfeszítették a kollégium számítógéptermét, lefoglaltak néhány gépet, és őrizetbe vettek két nevelőtanárt, akik korábban rendszergazdák voltak a kollégiumban.

Az amerikai igazságügyminisztérium elmondta: a Gyorslink Hadműveletben több hackercsapatot célba vettek a Fairlighton kívül is: a Kalistót, az Echelont, a Classt és a Project X-et. Házkutatásokat tartottak az USA-ban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Szingapúrban, Svédországban és Nagy-Britanniában.

A művelet kifejezetten a "nagyban dolgozó" warezcsoportokra irányult, melyek biztonságos szervereken keresztül jutatták el az anyagot egy szűkebb körnek, akiktől az végül a fájlcserehálózatokra került.

A gyorslink Hadművelet a legújabb az összehangolt, kalózkodásellenes műveletek sorában. 2001-ben hasonló akcióban számolták fel a DrinkorDie nevű kalózcsapatot. Akkor Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Norvégiában és Finnországban tartottak házkutatásokat. A DrinkorDie-t 1993-ban Moszkvában hozták létre, és a világ akkor figyelt fel rá, amikor 1995-ben két héttel a Microsoft Windows 95 programjának piacra dobása előtt hackerei letöltötték és kiadták a számítógépes programot.