Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Dvd-kalózokra csaptak le Oroszországban

2004.09.08. 15:34
Az orosz rendőrség és az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete az utóbbi időben több sikeres akciót is végrehajtott az illegális dvd-kereskedelem ellen. Augusztusban Moszkva közelében 2,5 millió kalózlemezt foglaltak le, melyek közel felén filmek voltak, egy videotéka-tulajdonos pedig precedensértékű büntetést kapott. Ez az első eset, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítéltek valakit dvd-kalózkodásért Oroszországban.
A moszkvai régió gazdasági bűnügyi rendőrsége és a RAPO (az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete) a Moszkva közelében lévő odintzovoi katonai táborban, egy raktárépület átkutatásakor többmillió hamis cd-re és dvd-re bukkant. Az egységeknek több mint két órába telt, míg bejutottak a raktárba, ahol több mint egymillió kalózlemezt találtak. Az akció során felfedeztek egy másik raktárt is, további másfélmillió lemezzel. A lefoglalt 2,5 millió cd és dvd fele filmeket tartalmazott, a többin zene és játékok voltak.

Erélyesebb fellépés

Egy korábban feltárt esetben precedensértékű ítélet született Oroszországban. Egy videotéka-tulajdonost, akit dvd-írók és kalóz-dvd-k birtoklásáért tartóztattak le, és aki 18 hónapja két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a mostani akció alapján három év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Két másik vádlottat egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A bíróság továbbá elrendelte az összes lefoglalt, a hamisításhoz használt berendezés (így egy nyomtató, egy szkenner és egy számítógép) elkobzását és a kalózanyagok megsemmisítését. A bíróság emellett 5 525 amerikai dollár kártérítést ítélt a RAPO által képviselt filmforgalmazóknak.

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feladata, hogy védje a filmek szerzői jogait. Az ASVA kuratórimának elnöke, Mihály György az oroszországi esetek kapcsán elmondta: "Magyarországon is erélyesebb fellépésre számíthatnak azok, akik audiovizuális kalózkodást követnek el. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!