Valér
4 °C
8 °C

Lecsaptak az internetes bűnözőkre

2004.08.27. 15:09
A több országra kiterjedő akcióban több mint száz feketekalapos hackert, csalót és interneten tevékenykedő bűnözőt tartóztattak le, akik százötvenezer áldozatot nagyjából kétszázmillió dollárral károsítottak meg.
John Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter bejelentette: a romániai, nigériai és ciprusi hatóságok közreműködésével több száz internetes bűnözőt kaptak el, akik csalásokban, hitelkártyaszámok ellopásában, értékesítésében és más online bűncselekményben vettek részt. A világméretű akció előkészítése három hónapig tartott, és a hatóságok elsősorban azt akarták bebizonyítani a vállalatoknak és a felhasználóknak, hogy az internet biztonságos.

"Az internet elősegíti azoknak az innovatív termékeknek és szolgáltatásoknak a kifejlődését, amelyek néhány évvel ezelőtt még a képzeletünkben sem léteztek. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ezen előnyök nem érvényesülnek, ha a fogyasztók a csalók terepének tekintik az internetet" - mondta el a Cnetnek Deborah Majoras, az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság elnöke.

A Hálócsapda Hadművelet elnevezésű akcióban a hatóságok százhatvan ügyben indítottak nyomozást, száztizenhét ember ellen emeltek vádat, és ötvenhárom embert már el is ítéltek. A most elfogott bűnözők százötvenezer embert összesen kétszázmillió dollárral károsítottak meg, tehát az internetes bűnözőknek csak a töredékét kapták el. Az Egyesült Államokban ugyanis csak a személyes adatok ellopása ötvenmilliárd dolláros kárt okoz évente, mondta el Ashcroft.

Ügyes fogások

Az esetek igen változatosak: szerdán például azzal gyanúsították meg egy massachusettsi kommunikációs vállalat vezérigazgatóját és öt másik személyt, hogy az interneten megtámadták más cégek számítógépes hálózatát. A vádirat szerint Jay Echouafni amerikai és brit hackerek segítségével megbénította három versenytársának weboldalát, amellyel kétmillió dolláros bevételkiesést illetve többletköltséget okozott nekik.

Augusztus huszadikán a szövetségi ügyészek vádat emelt egy férfi ellen, aki szerintük majdnem nyolcszázezer dollárt lopott össze az interneten; az eBay kereskedelmi oldalán ötezer internetezőt vert hát hamis eladásokkal.