Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tizenegy év a pornós csalónak

2004.05.12. 10:45
A legnagyobb internetes csalásnak is nevezett hiterkártya-visszaélés elkövetője több mint tizenegy évet ülhet börtönben tettéért. Bár a károsultak valószínűleg nem fogják visszakapni az összes pénzüket, valamennyihez azért hozzájuthatnak.
Százharmincöt hónap szövetségi börtönben letöltendő elzárásra ítélték azt a férfit, aki 1997-98-ban minden idők legnagyobb internetes csalását követte el, írta a CNN. Az ötvenkét éves, malibui Kenneth Taves 38 millió dollárt szedett össze engedély nélküli hitelkártya-tranzakciókkal, miután nagyjából kilencszázezer előfizetőt írt fel kéretlenül pornóoldalához.

Nincs meg az összes pénz

A csalás akkor derült ki, amikor néhányan panaszkodni kezdtek, hogy 19,95 dollárt vontak le a számlájukról egy olyan szolgáltatásért, amire nem fizettek elő. Taves ugyanis egyszerűen megvásárolt egy listát a hitelkártyaadatokról, és megterhelte a számlákat az előfizetési díjjal. A listát egy dél-kaliforniai banktól vette ötezer dollárért.

Bár a károsultak valószínűleg nem fogják visszakapni az összes pénzüket, valamennyihez azért hozzájuthatnak. Eddig 13 milliót sikerült visszaszerezni, és az amerikai hatóságok további nyolcmilliót próbálnak összegereblyézni a csendes-óceáni Vanuatu bankjaiból.

Tavest ugyan már 2001-ben beismerte a csalást, de csak most ítélték el az ügy bonyolultsága miatt, és azért, mert a férfi többször is ügyvédet váltott.