Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mohóságuk buktatta le a hitelkártyacsalókat

2002.11.26. 13:13
Az USA történetének legnagyobb, személyi adatokat érintő banki csalássorozatának elkövetői azért bukhattak le, mert vérszemet kaptak. A hitelminősítő társaságok felfigyeltek az adatok ismételt letöltésére, például valaki egy esetben a Ford hitelezési társasága nevében 15 ezer személy dossziéját kérte le.
A csalók két éves működésük alatt mintegy 3 millió dolláros kárt okoztak, amikor több tízezer ember hitelkártyáját hamis tételekkel lenullázták, illetve megcsapolták a bankszámláikat - jelentette be James Comey, New York-i kerületi államügyész a hétfői sajtótájékoztatón.

Comey szerint a nyomozás még igen korai stádiumban van - írta a Wired. Így az is lehetséges, hogy a pénzügyi veszteségek végösszege az eddig becsültnél sokkal magasabb lesz. A csalássorozatot három férfi követte el, akiket a nyomozók letartóztattak.

A helpdesk nem csak segített

Phillip Cummingst, a hitelminősítő irodák hardver- és szoftverbeszállítójaként működő Teledata Communications Inc. (TCI) helpdeskjének brit állampolgárságú munkatársát azzal vádolják, hogy két személynek eladta az ügyfelek adminisztrációs belépési kódjait. Így a csalók több mint 15 ezer ember hitelkártya adataihoz jutottak hozzá.

A két másik férfit, Hakeem Mohammedet és Linus Baptiste-t azzal vádolják, hogy az adatokat bűnözőknek adták tovább, darabját 60 dollárért. Az FBI szerint több mint kéttucat személy vásárolt be a három főkolomposnál.

Cummingst hétfőn vették őrizetbe elektronikai csalás és más bűncselekmények vádjával. Mohammedet még a nyáron, Baptiste-t pedig október végén fogták el - mondta James Comey.

Kívánságlista

Az államügyész szerint Baptiste átadott Cummings-nak egy kívánságlistát a megkopasztandó TCI ügyfelekről. A legkeresettebbek a Ford Motor Co., a Washington Mutual bank és további pénzintézetek adatbázisai voltak.

Cummings az ellene felhozott vádak szerint a hardveres és szoftveres segítségkérés céljából bejelentkező ügyfelektől kicsalta a hitelellenőrzésnél alkalmazott belépési kódokat. Később cinkosai ezen társaságok munkatársainak kiadva magukat megszerezhették és letölthették az vásárlók és ügyfelek banki adatait, olyan érzékeny adatokkal egyetemben, mint a bankszámlaszám, a hitelkártya adatai és az adott személy társadalombiztosítási száma.

Ezeket a komplett adatbázisokat aztán tolvajok egész hálózatának passzolták tovább, akik a bankszámlákat megcsapolták, továbbá a károsultak nevében újabb hiteleket és csekkfüzeteket igényeltek. "Néhány billentyűleütéssel ezek az emberek képesek voltak milliókat kiemelni az amerikaiak zsebéből" - mondta James Comey.

A végére bevadultak

A csalók azért bukhattak le, mert vérszemet kaptak. A hitelminősítő társaságok felfigyeltek az adatok ismételt letöltésére, például valaki egy esetben a Ford hitelezési társasága nevében 15 ezer személy dossziéját kérte le. Így nem volt kétséges, hogy valaki bent van a rendszerben, és ha így folytatja, a leleplezése is csak idő kérdése - mondta az államügyész.

Az ügyben tovább folyik a nyomozás, és az államügyész ígérete szerint a csalások áldozatain is megpróbálnak segíteni. Még ezen a héten megjelentetik azoknak a társaságoknak a listáját, melyek belépési kódját bizonyosan megszerezték a bűnözők. Ennek segítségével a felhasználók megállapíthatják, hogy a saját adataikat is felhasználták-e a csalók.