Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Mohóságuk buktatta le a hitelkártyacsalókat

2002.11.26. 13:13
Az USA történetének legnagyobb, személyi adatokat érintő banki csalássorozatának elkövetői azért bukhattak le, mert vérszemet kaptak. A hitelminősítő társaságok felfigyeltek az adatok ismételt letöltésére, például valaki egy esetben a Ford hitelezési társasága nevében 15 ezer személy dossziéját kérte le.
A csalók két éves működésük alatt mintegy 3 millió dolláros kárt okoztak, amikor több tízezer ember hitelkártyáját hamis tételekkel lenullázták, illetve megcsapolták a bankszámláikat - jelentette be James Comey, New York-i kerületi államügyész a hétfői sajtótájékoztatón.

Comey szerint a nyomozás még igen korai stádiumban van - írta a Wired. Így az is lehetséges, hogy a pénzügyi veszteségek végösszege az eddig becsültnél sokkal magasabb lesz. A csalássorozatot három férfi követte el, akiket a nyomozók letartóztattak.

A helpdesk nem csak segített

Phillip Cummingst, a hitelminősítő irodák hardver- és szoftverbeszállítójaként működő Teledata Communications Inc. (TCI) helpdeskjének brit állampolgárságú munkatársát azzal vádolják, hogy két személynek eladta az ügyfelek adminisztrációs belépési kódjait. Így a csalók több mint 15 ezer ember hitelkártya adataihoz jutottak hozzá.

A két másik férfit, Hakeem Mohammedet és Linus Baptiste-t azzal vádolják, hogy az adatokat bűnözőknek adták tovább, darabját 60 dollárért. Az FBI szerint több mint kéttucat személy vásárolt be a három főkolomposnál.

Cummingst hétfőn vették őrizetbe elektronikai csalás és más bűncselekmények vádjával. Mohammedet még a nyáron, Baptiste-t pedig október végén fogták el - mondta James Comey.

Kívánságlista

Az államügyész szerint Baptiste átadott Cummings-nak egy kívánságlistát a megkopasztandó TCI ügyfelekről. A legkeresettebbek a Ford Motor Co., a Washington Mutual bank és további pénzintézetek adatbázisai voltak.

Cummings az ellene felhozott vádak szerint a hardveres és szoftveres segítségkérés céljából bejelentkező ügyfelektől kicsalta a hitelellenőrzésnél alkalmazott belépési kódokat. Később cinkosai ezen társaságok munkatársainak kiadva magukat megszerezhették és letölthették az vásárlók és ügyfelek banki adatait, olyan érzékeny adatokkal egyetemben, mint a bankszámlaszám, a hitelkártya adatai és az adott személy társadalombiztosítási száma.

Ezeket a komplett adatbázisokat aztán tolvajok egész hálózatának passzolták tovább, akik a bankszámlákat megcsapolták, továbbá a károsultak nevében újabb hiteleket és csekkfüzeteket igényeltek. "Néhány billentyűleütéssel ezek az emberek képesek voltak milliókat kiemelni az amerikaiak zsebéből" - mondta James Comey.

A végére bevadultak

A csalók azért bukhattak le, mert vérszemet kaptak. A hitelminősítő társaságok felfigyeltek az adatok ismételt letöltésére, például valaki egy esetben a Ford hitelezési társasága nevében 15 ezer személy dossziéját kérte le. Így nem volt kétséges, hogy valaki bent van a rendszerben, és ha így folytatja, a leleplezése is csak idő kérdése - mondta az államügyész.

Az ügyben tovább folyik a nyomozás, és az államügyész ígérete szerint a csalások áldozatain is megpróbálnak segíteni. Még ezen a héten megjelentetik azoknak a társaságoknak a listáját, melyek belépési kódját bizonyosan megszerezték a bűnözők. Ennek segítségével a felhasználók megállapíthatják, hogy a saját adataikat is felhasználták-e a csalók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!