Többmilliárdos csalás a WorldComnál

2002.06.26. 10:44
A WorldCom amerikai távközlési óriásvállalat kedden bejelentette: elbocsátotta Scott Sullivan pénzügyi igazgatót, miután közel négymilliárd dollár értékben bukkantak valótlan elszámolási tételekre a könyvelésben. Elemzők szerint a WorldCom, melynek könyvvizsgálója az Arthur Andersen volt, az Enron sorsára juthat.
Az Egyesült Államok második legnagyobb távolsági telefonszolgáltatója azt is bejelentette, hogy péntektől megkezdik 17 ezer munkahely megszüntetését, ami az alkalmazottak több mint 20 százalékának az elbocsátását jelenti. Ezzel a költséglefaragó lépéssel évi 900 millió dollárt remélnek megtakarítani.

Veszteség eltüntetve

A könyvelési szabálytalanság olyan, a cég belső számlái közötti átutalásokat takart - tavaly 3,06 milliárd, az idei első negyedévben pedig 797 millió dollár értékben -, amelyek nyomán bizonyos működési költségeket tőkekihelyezésként tüntettek fel. Ha a könyvelés szabályos lett volna, akkor a WorldCom nettó veszteséget lett volna kénytelen kimutatni a vonatkozó időszakokban.

Itt is az Andersen volt a könyvvizsgáló

2001-ben a WorldCom könyvvizsgálója az az Arthur Andersen cég volt, amely hatalmas botrányba keveredett az Enron energetikai vállalat csődje nyomán, miután kiderült, hogy az Enronnál elképesztő mértékben kozmetikázták a kimutatásokat, és az Arthur Andersen ezt nem tárta fel.

Az alelnök is megy

A WorldComtól most nem csupán Sullivan pénzügyi igazgató "repült", hanem "elfogadták a lemondását" David Myers első alelnöknek is. A WorldCom a KPMG nevű auditáló céget kérte fel arra, hogy vizsgálja át tüzetesen az egész 2001-es pénzügyi kimutatási adathalmazt.

Súlyos következmények

A botrány kitörése után súlyos tőzsdei következményeket jósolnak az elemzők - az ügy az Enron tavalyi csalárd csődje után várhatóan végképp romba dönti a befektetői bizalmat. A WorldCom-botrány - valószínűleg az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvviteli csalása - már szerdán erősen hatott a tőke- és devizapiacokra. A tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei 225-ös árfolyamindexe 422,11 pontos, 4,02 százalékos veszteséggel 10074,56 ponton zárt; ez volt a mutató legnagyobb napon belüli pontszámesése az utóbbi 9 hónapban.

A dollár a WorldCom-botrány hatására a tokiói devizapiacon 120,20 jennel hét havi mélységbe süllyedt, s ezután a japán jegybank beavatkozott. A WorldCom papírja a történtek után összeomlott. A részvény a Nasdaqon már kedden 8,79 százalékos veszteséggel 83 centen, 52 heti mélypontján zárt, s a hivatalos időn túli elektronikus kereskedésben 20 centre zuhant tovább.

Az Enron sorsára juthat

A Dow Jones által idézett elemzők szerint a botrány a WorldCom puszta fennmaradását kérdőjelezi meg. A cég eddig is súlyosan megszenvedte a távközlési piac lanyhaságát, s 30 milliárd dolláros adósságheggyel küszködik.  • Tippek
  • Hírek