Szilárda
-4 °C
3 °C

Az Andersen nem foglalkozhat tőzsdei cégekkel

2002.06.17. 14:25
Az Arthur Andersen bejelentette, hogy ha a bíró elfogadja az esküdtszék döntését, miszerint az Enron-ügyben bűnös a könyvvizsgálócég, akkor augusztus 31-től kezdve nem auditál tőzsdei cégeket.
Az esküdtszék első fokon szombaton mondta ki a cég bűnösségét. Ha a bíró megerősíti a döntést, akkor a tőzsdefelügyelet (SEC) az Andersen tőzsdei cégekre vonatkozó könyvvizsgálói engedélyét automatikusan megszünteti - közölte a Reuters.

A könyvvizsgáló ugyanakkor közölte, hogy segít ügyfeleinek új auditort szerezni, és a SEC engedélyével aktuális pénzügyi jelentésüket is elkészíti. Az Arthur Andersen 2300 ügyfeléből eddig körülbelül hétszáz már új könyvvizsgálót választott.

Áremelés várható

Szakértők szerint az iratmegsemmisítési botrány, illetve az ítélet miatt a megmaradó négy nagy könyvvizsgáló - az Ernst & Young, a PricewaterhouseCoopers, a KPMG és a Deloitte Touche - valószínűleg megemeli szolgáltatásai árát. Az auditorok az Andersen bukását látva feltehetően óvatosabbak lesznek, alaposabban, hosszabb ideig vizsgálják majd a vállalatok könyveit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!