Klaudia
-4 °C
2 °C

Szoftver vadászik a csaló diákokra

2001.05.14. 15:16
Könnyen lehetséges, hogy az amerikai Virginia Egyetemről kirúgnak száznál is több hallgatót, mert másolták a vizsgamunkájukat. A Washington Post szerint a mindennapos fizikáról népszerű előadásokat tartó Lou Bloomfield professzor összehasonlító vizsgálatnak vetette alá az irományokat. A professzor által írt szoftver azonban különös szövegegyezéseket talált.
Egy csaló
Lou Bloomfield számára a diákok munkái már eleve elektronikus formában álltak rendelkezésre, hiszen az 1500 szavas terjedelmű dolgozatot e-mail útján nyújtották be. A feladat az volt, hogy néhány kiválasztott mindennapos használati eszköz, például a mobiltelefon vagy a helikopter működésének fizikai elvét mutassák be.

A Lou Bloomfield professzor által lefuttatott keresőalgoritmus akkor mutatott találatot, ha legalább hat egymás követő szó ugyanúgy szerepelt egy másik dolgozatban. Azonnal kiderült, hogy többen azonos munkát adtak be. Az egyetem fegyelmi bizottságára hárul most az a komoly feladat, hogy a másolók között megtalálja az inkriminált bekezdések eredeti szerzőit.

Dolgozat a hálóról

A Virginia Egyetem egyébként nem az egyetlen oktatási intézmény, ahol a cut-and-paste (magyarul kopipészt) eljárás egyre jobban terjedő jelenségével küszködnek. Az Iconkids & Youth ügynökség egyik reprezentatív felmérése szerint például a diákok 31 százaléka az internetet az iskolai szöveggyártás forrásának használja.

Az ilyen másolással készülő munkák kiszűrésére már számos oldal, például a plagiarism.org kínál ellenőrző szoftvert. Ilyenkor a szövegeket a jól ismert rizsagyűjteményekkel vetik össze. A Washington Post szerint a tekintélyes Berkeley Egyetemen egy ilyen rutinellenőrzés során 45 neurobiológus hallgatóra bizonyították rá, hogy másolta a dolgozatát.