Mihály
2 °C
16 °C

Milliárdos kárt okoznak a csaló emailek

2004.05.07. 16:00
Csak az USA-ban 1,2 milliárd dolláros kárt okoztak tavaly a hitelkártya-tulajdonosokat rászedő úgynevezett "phishing" (elferdítve: halászó) emailek küldői. A brit rendőrség pénteken felszámolt egy, az országban garázdálkodó 12 tagú kelet-európai bandát.
Hivatalos levelekhez megszólalásig hasonló csaló emailek útján gyaníthatóan milliárdos összegekkel károsítják meg a hitelintézetek ügyfeleit, véli a Gartner piackutató intézet. Tavaly csak az USA-ban 1,2 milliárd dolláros kárt okoztak a hitelkártya-tulajdonosokat rászedő úgynevezett "phishing" emailek.

A Gartner közleménye szerint ezek az elektronikus levelek szinte tökéletes álcájuk révén elhitetik a felhasználóval, hogy például a bankjuk kér tőlük adatokat, mondjuk frissítésre szoruló PIN kódjuk vagy jelszavuk miatt. A kicsalt adatokkal az elkövetők lenullázzák a felhasználó számláit.

Divattá vált

A phishing-emailek nem számítanak új jelenségnek, viszont az utóbbi 12 hónapban drámaian megugrott a számuk, állapítja meg a Gartner. A piackutató cég adatai szerint ráadásul a támadások 76 százaléka az elmúlt fél évben történt. A pénzintézetek, internetes szolgáltatók és más közüzemi cégek komolyan kell vegyék a phising jelentette fenyegetést.

Ha a jelenséget nem sikerül visszaszorítani, az az elektronikus üzleti megoldások valamennyi résztvevőjét súlyosan érintheti. Hiszen tartósan sérül annak az ügyfélnek a bizalma, akit így valakik már rászedtek.

A Gartner becslései szerint a phising támadások 19 százaléka sikerrel járt, vagyis kereken 11 millió felnőtt amerikai állampolgár válaszolt a csalók leveleire. Ezen belül 3 százalékuk vagyis 1,78 millió felhasználó adta ki gondolkozás nélkül a bizalmas hozzáférési adatait.

Szólni kellene az ügyfélnek

Legutóbb a MessageLabs biztonsági cég figyelmeztetett a phishing-emailek veszélyeire. A cég megelőzésképpen azt javasolta minden pénzügyi szolgáltató számára, hogy tájékoztassák ügyfeleiket a levelezésük lebonyolítási útjáról.

Tavaly a csalók kifosztották többek közt a brit Barclays Bank és Citibank, a Visa hitelkártya-szolgáltató, a PayPal online fizetési szolgáltatás és az Ebay aukciós oldal számos ügyfelét.

Felszámoltak egy phishing-bandát

A brit nemzeti hi-tech bűnüldözési egység (NHTCU) pénteken 12 személyt vett őrizetbe. Az a vád az Észtországból, Lettországból, Litvániából, Oroszországból és Ukrajnából származó hat férfi és hat nő ellen, hogy eltulajdonították számítógép-felhasználók banki adatait.

Brit sajtóértesülések szerint a rendőrség számítógépeket, jelszavakat, csekkfüzeteket, bankkártyákat és nagy mennyiségű kokaint foglalt le több londoni lakásban, illetve Ramsgate városában.

"Úgy véljük, hogy ez a banda több százezer angol fontot juttatott Oroszországba", jelentette ki Mick Deats, a NHTCU megbízott vezetője. A múlt héten az egység Lancashire grófságban fogott el egy 21 éves férfit. A beszámolók szerint ez lehetett az első brit letartóztatás phishing ügyben.