Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyomoznak a német Ebay-csaló után

2003.09.04. 18:00
Egy 34 éves német férfi az Ebay internetes aukciósház több száz ügyfelét csapta be. Az első néhány tranzakcióban korrekten viselkedett, viszont utána több 10 ezer eurós kárt okozott.
A Chip számítógépes szaklap értesülései szerint a bielefeldi rendőrség a török származású férfit azzal gyanúsítja, hogy 720 esetben a kialkudott fizetség ellenében sem küldte el a megrendelt árut. A nyomozók abból indulnak ki, hogy a becsapottak valódi száma még ennél is magasabb lehet.

A hirdetések során okozott kár a rendőrség szerint meghaladja a 30 ezer eurót (7,6 millió forint). A valódi kárösszeg ezt jóval meghaladhatja, hiszen a rendőrséghez folyamatosan futnak be a csaló elleni feljelentések.

Sosem érkezett meg

A nyomozás jelenlegi állása szerint a férfi a legtöbb esetben digitális kamerákat és PC-játékokat kínált eladásra az Ebayen. A reménybeli vásárlók átutalták a kért összeget, viszont hiába várták az ígért terméket.

Az Ebay felhasználók bizalmát úgy nyerte el a gyanúsított, hogy az év elején az első néhány tranzakciót rendkívül korrekten bonyolította. Ezzel az Ebay visszajelzési rendszerében megkapta a "megbízható" minősítést.

A rendőrség szerint az aukciósház a gyanúsított valamennyi számláját és árverését még áprilisban zárolta. Ennek ellenére a hasonló visszaélésekkel szemben nincs hatékony ellenszer.

Ezrek élnek az Ebayből

Egyre több németnek válik fő bevételi forrásává az Ebayen folytatott kereskedelem. "Abból indulunk ki, hogy Németországban már 10 ezer ember így keresi meg a kenyerét" - idézte a pte hírügynökség Philipp Justust, az Ebay Deutschland ügyvezetőjét.

A tapasztalatok szerint a nagy forgalmat bonyolítók közül sokaknak saját üzlete van, és az országos terjesztéshez veszik igénybe az Ebay segítségét. Sok ilyan nagybani eladónak már külön alkalmazottja van arra, hogy kezelje az internetes megrendeléseket.

Ügyelnek a részletekre

"Tudunk Bajorországban egy 25 éves férfiről, aki fényképezőgépek és felszerelések eladására szakosodott. Az üzlet annyira jól megy, hogy 30 alkalmazottat foglalkoztat" - jelentette ki Justus.

Az Ebay szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy legálisak-e a felkínált termékek. Az aukciósház Németországban 100 alkalmazottat foglalkoztat, akiknek egyetlen feladata a kereskedelem szabályainak betartatása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?