Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szaddámos vécépapír és bögre az eBay-en

2003.04.11. 12:08
Aki leküzdhetetlen vágyat érez egy Szaddám Huszein arcképével díszített bögrére, egy horgolt diktátorbabára, vagy a szaddámos iraki bankjegyekből szeretne eltenni egyet emlékbe, az online aukciós oldalakon minden ilyesmit megtalál. Az iraki háború kezdete óta megszaporodtak az exvezérrel kapcsolatos árverések az eBayen, az iraki valuta ára itt az egekbe szökött.
Az eBay online aukció oldalon jelenleg több mint 2500 különböző, Szaddámmal kapcsolatos tárgy online árverése folyik. Még a ledöntött Szaddám-szobor darabjait is árverésre bocsátotta valaki, de az eBay ezt kisvártatva csalásnak minősítette, és eltávolította az oldalról.

Kultikus vécépapír

Horgolt ajándéktárgy
Az ínyencek számos ritkasághoz juthatnak hozzá az aukciós oldalon, ilyen például a Huszein képével díszített bicikliülés, vagy az aktuális slágercikk: egy tekercs vécépapír Szaddám arcképével és a "Huszein őrült" felirattal. Az eladó 1991 óta őrizgeti, most 50 dollárért kínálta eladásra. Szaddám aláírt fotóját 1000 dollárért kínálják. Több mint harmincan licitáltak a képre, melyen az iraki exvezér egy imaszőnyegen térdelve látható.

Luxemburgból egy ezüstvillát bocsátottak árverésre 99 dollárért, amiről az eladó azt állítja, hogy Szaddám egyik bagdadi palotájában tett látogatása során "csúszott a zsebébe". A villa ára már 120 dollár körül jár.

Az eBay-nek több mint 62 millió felhasználója van, és átlag 15 millió árverés folyik rajta minden pillanatban, így ideális hely azoknak, akik az iraki háborút kihasználva szeretnének meggazdagodni, vagy legalábbis némi zsebpénzhez jutni. Hatalmas mennyiségben árulnak például "Vadászati engedély Szaddám Huszeinre" feliratú lökhárító-matricákat, szaddámos pólókat, hátizsákokat és bögréket.

Pénz drágán

Iraki 100 dínáros bankó
Az árverésre felkínált tárgyak nagyobb részét a Szaddám Huszein arcképével díszített iraki bankjegyek és pénzérmék adják. A háború kezdete óta megugrott a iraki valuta iránti kereslet: a három szaddámos bankjegyből álló "készlet" ára 20 dollár körül mozog, de volt rá példa, hogy egy 100 dínáros bankjegyért 100 dollárt is ajánlottak. Az eBay-en valutakereskedelemmel foglalkozó George Lindgren a Wirednek elmondta, hogy 100 dínár jelenleg körülbelül 7 centet érhet a feketepiacon.

Audrius Tomonis gyűjtő, a Banknotes.com üzemeltetője szerint a szaddámos bankjegyek inkább csak szuvenírként értékesíthetők, a régebbi iraki pénzek azonban valóban sokat érnek: egy 1931-es egydínáros, melyen II. Fejszál király látható kisgyermekként, például 600 dollárba kerül. Komoly gyűjtőknek Tomonis egyébként azt ajánlja, keressék a Svájcban nyomott, nagy címletű dínárokat, ezek ugyanis jóval ritkábbak és jobb minőségűek.

Tűk mellékelve

Domainekkel is elkezdtek már üzletelni: a DamnSaddam.com (jelentése: átkozott Szaddám) jelenleg 1500 dollár körül jár. Ehhez képes olcsónak mondható az IsSaddamDeadYet.com (jelentése: halott-e már Szaddám?) 100 dolláros ára.

A szaddámos vudubaba - tűk mellékelve - eddig két érdeklődőt vonzott, de a horgolt Szaddám-figurára, és a hozzá való horgolt, USA feliratú Patriot rakétára tízen is licitáltak. "A játék nem gyerekeknek való" - figyelmeztet az eladó. A mellékelt képek láttán érthető, miért: a rakéta rendeltetése szerint elsősorban az iraki diktátor anális penetrálására alkalmas.