Online árverezik a reptereken elkobzott ollókat

2003.03.03. 16:52
Az amerikai repülőtereken elkobzott ollókat, bicskákat, csipeszeket, sőt kisbaltákat állami engedéllyel árusítják az eBay aukciós oldalon. A szokatlan állami újrahasznosító programot eddig csak két észak-kaliforniai repülőtér vette igénybe, méghozzá igen eredményesen: az utóbbi időszakban több mint tizenhatezer dollár bevételük volt az árverésekből. Magyarországon ezzel szemben megsemmisítik a Ferihegyen elkobzott kisollókat.
"A legérdekesebb elkobzott fegyverek között szerepelt már körfűrész, szekerce, függönyrúd és egy kislány mazsorett-pálcája is" - nyilatkozta Robb Deignan, a California Department of General Services sajtószóvivője a San Francisco Chronicle lapnak. Kalifornia állam új programjának bevezetése óta sikeresen áruba bocsátottak 5264 zsebkést, közel 130 kilogrammnyi kisollót, 594 dugóhúzót és 309 bőrlyukasztót is.

Elkobozták, eladják

Az amerikai rendelkezések lehetővé teszik, hogy a repterek szabadon dönthessenek az elkobzott holmihegyek sorsáról. A novemberi rendelkezést többek szerint csak azért hozták meg, mert a megsemmisítés is drága megoldás, akárcsak az egyes holmik visszajuttatása a tulajdonosoknak. Így legalább keresnek a repterek egy kis extra profitot is. Az adatok szerint ez nem is jelentéktelen, hiszen november óta a két reptér, az oaklandi és a sacramentói összesen körülbelül 2,5 tonnányi árucikktől volt kénytelen megszabadítani az utasait.

Spórolás Szilíciumvölgyben A költségvetési hiányokkal küzdő, ám technológiában élen járó Kalifornia állam egyik tisztviselőjének juthatott eszébe, hogy az ollókat és körfűrészeket az eBay-en kellene eladni. Ez a költségkímélő és újszerű megoldás csak ebben az államban jelent meg, máshol nem tudnak róla. A program vezetői szerint ezeket a relatíve kis méretű ollókat és késeket a legkönnyebb elpasszolni a honlapon, mert könnyen szállíthatók és nagyon gyorsan elkelnek. Kalifornia állam egyébként CaliforniaGold2000 néven árusítja a "termékeket".

Deignan szerint a holmikat pazarlás lenne megsemmisíteni, ezért vissza kell juttatni a forgalomba és erre az eBay lehet a legmegfelelőbb, mivel az egész világról érkeznek az ajánlatok a honlapra. A többi repülőtér a régi, vashulladékos módszert alkalmazza még mindig és csak páran jelezték, hogy esetleg ők is részt vennének a haladóbb megoldást kínáló árusításban.

Nagy tételben, olcsón

A programban dolgozók az elmúlt hónapok során már sikeresen kiismerték az eBay-en vásárlók szokásait, ezért már eleve családi kiszerelésben (200 darab) adják fel a bankjegytartó csipeszek széles választékát. A különféle tárgyak eladási ára 9 USD-től akár 850 USD-ig is terjedhet. Az utóbbi összeget például egy 350 zsebkést tartalmazó egységcsomagért fizették - írja a San Francisco Chronicle. Maga az árusítás módja nem ismeretlen az USA-ban, mert már évek óta az eBay-en adják el a rendőrségi razziák alkalmával lefoglalt elektronikai termékeket. Ezen felül létezik olyan áruház is, amely kifejezetten a lefoglalt termékek árusításával foglalkozik, így az internet nélkül élők is vehetnek legálisan, lopott hifit és televíziót.

Az újrahasznosításban kénytelenül résztvevő "donátorok" persze nem tartják annyira jó megoldásnak, hogy személyes tárgyaikat, melyeket erőszakkal elvettek tőlük, valaki egész más fogja majd birtokolni. Ám igazán azt nehezményezik, hogy az állam az elkobzással még nem szerzett tulajdonjogot a tárgy felett, így jogszerűen nem is adhatja el azt.

Itthon nem adják el

Magyarországon szóba sem jöhet, hogy Ferihegyről egyenesen aukcióra küldjék a pillangókéseket. A repülőtér Biztonsági Igazgatóságának munkatársai érdeklődésünkre azt mondták el, hogy az elkobzott tárgyakat hat hónapig kellene tárolniuk ahhoz, hogy a tulajdonjog átszállhasson rájuk. Az igazgatóság azonban nincs semmilyen jogi viszonyban az utasokkal, munkatársaik csak Ferihegy biztonságát őrzik. Így hiába tartják vissza a lefoglalt tárgyakat egy évig is, sohasem lehet az ő tulajdonuk. A holmikat ezért kizárólag megsemmisítésre küldhetik.

Az utasoktól való elkobzási gyakorlat itthon is - a nemzetközi terror elleni összefogás részeként - november elsejétől indult. Ezek szerint már nem csupán a kutyák elől gondosan becsomagolt rántott húst és parasztkolbászt veszik el a Ferihegyról induló utasoktól, de a nagyszülői örökség részét képező százéves körömollót is. A relatíve értékesebb tárgyak esetében a biztonsági személyzet jóindulatától függ, hogy az utas visszamehet-e poggyászunkhoz és utólag berakhatja-e azt.

Felrobbantott körömollók

A Biztonsági Igazgatóság információi szerint havonta közel tízezer ilyen tárgyat kell az utasoknak a kifejezetten erre odakészített tárolóba dobniuk. Közlésük szerint az amerikai példához hasonlóan mindenféle holmit sikerült már lefoglalni a pillangókéstől kezdve a konyhakésig és hentesbárdig. Miután nagyobb mennyiség gyűlt már össze az erre kialakított raktárban, az igazgatóság lezárt dobozokban a tűzszerészeknek adja át a lefoglalt tárgyakat, akik megsemmisítik azokat.  • Hírek
  • Hírek