Viola
-5 °C
-2 °C

Az ipar is támogatja a dvd-másolást

2004.07.15. 11:35
Néhány informatikai és médiaipari óriásvállalat szerint mégiscsak jó, ha a felhasználók másolatot készíthetnek legálisan megvásárolt lemezeikről. Az új tartalomkezelő megoldás a dvd-k következő generációjában jelenik meg, de még senki sem tudja, miként működik majd.
Jelenleg számos országban keményen büntetik a kalózmásolatok készítését, és a hatalmas zeneipari és filmipari cégek elszántan küzdenek azért, hogy még szigorúbb szankciókat rójanak ki a notórius fájlcserélőkre, akik állítólag több millió dolláros kárt okoznak nekik. Ennek ellenére a Microsoft, az IBM, az Intel, a Matsushita és a Time Warner úgy döntött, hogy a dvd következő generációjában a jelenleginél kevésbé szigorú másolásvédelmi rendszert alkalmaznak, hogy még könnyebb legyen a fájlok megosztása.

Másolás, védelem

Az Advanced Access Content System névre keresztelt rendszer lényege, hogy a felhasználók biztonsági másolatot készíthetnek a drágán megvásárolt lemezeikről, és azok tartalmát szabadon átmásolhatják saját hordozható eszközeikre vagy más lejátszókra. Bár az új rendszer még az idén megjelenik, egyelőre nem tudni, hogy miként működik és milyen jogokat ad a vásárlóknak, írta az Independent.

A dvd-k másolásvédelmét most a Content Scrambling System (CSS) elnevezésű technológia látja el, ezt azonban már régen feltörték és gyakorlatilag hatástalan.

Ellenérdekek

A számítógépek és a szórakoztató elektronikai készülékek gyártói egyébként régóta szeretnék elérni, hogy a multimédiás tartalmakat olyan könnyen lehessen átmásolni egyik készülékről a másikra, mint például az interneten megvásárolt zeneszámokat a hordozható lejátszókra. A gondot az okozza, hogy eközben a film- és zeneiparban dolgozó társaik azt szerették volna elérni, hogy zárják börtönbe azokat, aki másolatot készítenek tartalmaikról.

Az Independent szerint azonban most végre sikerült kidolgozni a következő generációs dvd szabványait, melyet másolni is lehet majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!