Gyula
8 °C
21 °C

Felmentették DVD-Jont

2004.01.05. 19:43
Végleg kudarcot vallott az amerikai filmipar a Jon Johansen hírhedt norvég DVD-kódfeltörő elleni jogi hadjáratával. Johansennek 15 évesen sikerült feltörnie a DVD-filmeket másolás ellen védő kódot.
Mint az oslói igazságügyi hatóságok hétfőn közölték, az ügyészség nem fellebbez az időközben már 20 éves fiatalembert felmentő ítélet ellen és - meglepő módon - lemond arról, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet.

Johansent ezt megelőzően két fokon felmentették, mert a bíróságok törvényesnek találták DVD-filmek magán számítógépen való tárolását. Az ügyészség mindegyik esetben 90 nap felfüggesztett szabadságvesztést és súlyos lopás miatt kiszabott pénzbüntetést követelt.

A saját országában "DVD-Jon"-ként ismert hacker 1999-ben fejlesztette ki a DVD-filmek másolásvédelmét kikerülő DeCSS-szoftvert, amely az internetre is felkerült. Johansen a bíróság előtt azt mondta: ő személy szerint csak az általa használt Linux operációs rendszerrel akart DVD-filmeket lejátszani.

"DVD-Jon"-nak a norvég hackerek körében élvezett kultikus státusa rekordmagasságba szökött a múlt év végén, amikor a norvég fiatalembernek sikerült feltörnie az Apple amerikai komputergyártó új, "itunes" nevű zenei börzéjének másolásvédelmi rendszerét, a DRM-et (Digital Rights Management).