Törvényes lehet a DVD-másolás az USA-ban

2004.05.13. 12:03
Az Egyesült Államok kongresszusa felülvizsgálhatja a digitális szerzői jogi törvényt, ami hat évvel ezelőtti életbe lépése óta számos kritikát váltott ki.
Az amerikai képviselőház egy albizottsága szerdán megkezdte az első meghallgatásokat egy előterjesztés ügyében, melynek témája az állam digitális szerzői jogi törvényének (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) felülvizsgálata. A DMCA 1998-ban lépett életbe, és széles körben bünteti például a DVD-k, CD-k és szoftverek másolásvédelmi technológiáinak feltörését.

Az új törvényjavaslatot digitális fogyasztóvédelmi törvénynek nevezték el (Digital Media Consumers' Rights Act), írta a ZDNet. Az előterjesztést könyvtárosok, fogyasztóvédelmi csoportok és néhány technológiai válallat is támogatja. Hevesen ellenzi viszont a szórakoztatóipar, így Hollywood és a nagy lemezcégek, illetve a Business Software Alliance szoftveripari jogvédő szervezet.

Heves viták

"Ez törvényesíti a hackelést" - vélekedik Jack Valenti, az amerikai filmstúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America vezetője az esetleges változtatásokról. "Lehetővé teszi számtalan másolat készítését egy DVD-ről, és az ezredik kópia ugyanolyan jó minőségű lesz, mint az eredeti. Így minden védőruhát letépnek a DVD-ről, és ott hagyják meztelenül és egyedül."

A DMCA 1201-es paragrafusa legutóbb hatalmas vitákat váltok ki, ugyanis erre hivatkozva lett illegális egy linuxos DVD-lejátszó alkalmazás, illetve ez a paragrafus fenyegeti a biztonsági szakembereket is. Dimitrij Szkljarovot, az orosz Elcomsoft vezető programozóját például azért tartóztatták le 2001-ben, mikor egy konferenciára érkezett az Egyesült Államokba, mert írt egy szoftvert, ami szabadon másolható pdf formátumra konvertálja a másolásvédett Adobe eBook fájlokat.

Tisztességes cél

A módosítás támogatói, Rick Boucher és John Doolittle képviselők engedélyeznék a másolásvédelem megkerülését "tisztességes célból". Az olyan jogsértések, mint kalózlemezek árusítása természetesen továbbra is illegálisak maradnának.

"A mostani törvény megváltoztatása nélkül az emberek kevésbé szívesen vesznek majd digitális hordozókat, ha az otthoni felhasználás is szigorúan korlátozva van - mondta Boucher.

A javaslat jövője egyelőre kétséges, ugyanis mindössze tizenöt képviselő támogatja azt, és egyelőre a szenátusig sem jutott el. A fogyasztóvédelmi albizottságnak, ami a meghallgatásokkal foglalkozik, ráadásul nincs hatásköre a szerzői jogi törvény felett, ezért valószínűtlen, hogy a törvényjavaslat még sz idén vitára bocsátható lesz.  • Hírek
  • Hírek