Szabina
-2 °C
15 °C

Három kalózhálózatot számoltak fel

2004.11.30. 15:51
A Miskolci Rendőrkapitányság a múlt héten Budapesten és Miskolcon lefoglalt nyolc kalózszervert, melyeken a fellelhető szerzői jogot sértő tartalmak mennyisége akár 15 TeraByte-ot is kitehet.

A miskolci rendőrök november 24-ei akciója nemzetközi szinten is az utóbbi évek legnagyobb fogása, mind a lefoglalt szervereken tárolt illegális adatmennyiségre, mind pedig a szerzői jogtulajdonosoknak okozott több száz milliós vagy akár milliárdos kár nagyságrendjére tekintettel, olvasható a rendőrség honlapján.

Frissítették

A rendőrök egy miskolci oktatási intézmény számítógépes szervertermében és két internetszolgáltató cég budapesti telephelyén hajtottak végre rajtaütéseket. Az akciók során olyan ftp-szervereket foglaltak le, amelyek rendkívül nagy mennyiségű kalózfilmet, számítógépes programot, szoftverjátékot, zenei hangfelvételt és videoklipet tartalmaztak. Az elkövetők az ftp-szerverekre jogsértő módon felmásolt filmeket és egyéb alkotásokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé az interneten.

Az összesen nyolc lefoglalt szerveren fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár tizenöt terabájtot is kitehet, amely adatmennyiség közel három és félezer dvd-lemez összkapacitásának felel meg. A szervereken több népszerű filmsorozaton túl többek között olyan mozifilmek is megtalálhatók voltak, melyeknek a nemzetközi és magyarországi mozibemutatása még meg sem történt. A bűncselekmény súlyosságát fokozza, hogy a szervereken lévő illegális tartalmakat az elkövetők feltehetőleg huzamos ideje folyamatosan frissítették, áll a rendőrség oldalán.

Különösen jelentős vagyoni hátrány

A miskolci rendőrség mostani, illetve egy közelmúltbéli hasonló akciójával már három jelentős - Insane, Dakota, illetve Myfusion neveken ismert - kalóz-ftp-szerverhálózatot számoltak fel, áll az MTI híradásában. Az Insane.hu tulajdonosa az Indexnek cáfolta, hogy szerverein illegális anyagokat találtak volna.

A miskolci rendőrkapitányság az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői és kapcsolódó jogok megsértése miatt. Két budapesti lakhellyel rendelkező férfi került őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba, őket azonban a megyei bíróság szabadlábra helyezte.

A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft