16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Illegális szoftvermásolót kapott el a soproni rendőrség

2004.10.13. 15:04
A 36 éves férfi lakásán tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt cédét és dvd-t foglaltak le, amiken összesen körülbelül másfél terabyte szerzői jogvédelem alá eső film, zenemű, játék és felhasználói szoftver volt. A hirdetési újságban reklámozó férfi több milliós bevételre tehetett szert tevékenységével.
Lakossági bejelentés nyomán kutatta fel a rendőrség azt a Sopron környéki férfit, aki egy évig készített illegális szoftvermásolatokat, és postafiókot bérelve azokat üzletszerűen terjesztette, áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményében. A rendőrség gyanúja szerint a férfinak mintegy kétezer kuncsaftja volt az ország minden tájáról, és egy-egy megrendelésre átlagosan három-öt cédét, illetve dvd-t másolt, ezzel többmillió forint haszonra téve szert.

Másfél terabyte

A rendőrök megtalálták a lakásán azt a két nagyteljesítményű számítógépet, amikkel a folyamatos másolást és szoftverletöltést végezte. Az egyik gép a házkutatás megkezdésekor is épp cédét másolt, a folyamatot a rendőrök szakították meg. Lefoglaltak tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt cédét és dvd-t. Ezeken az adathordozókón csaknem százötven szerzői jogvédelem alá eső film és zenemű, továbbá több mint nyolcszáz játék és felhasználói szoftver volt, összesen körülbelül másfél terabyte terjedelemben.

A 36 éves férfi egy hirdetési újságban kínálta a jogvédelem alatt álló, illegálisan másolt cédék darabját hétszáz forintért, míg a dvd-kért ezerötszáz forintot kért. A kapcsolatfelvételre megadott mobilszámon érdeklődöknek a megvásárolható szoftverekről először listát küldött. A tényleges megrendeléseket szintén telefonon fogadta, a csomagküldést pedig postai utánvéttel teljesítette. Tevékenységét igyekezett titkolni, ezért emailen megrendeléseket nem fogadott, bár a postafiók-szerződést saját nevén kötötte.

Precíz nyilvántartás

Az üzleti partnerekről a gyanúsítottnak pontos nyilvántartása volt, könyvelésében feltüntette az értékesített áru mennyiségét is. A házkutatáskor megtalálták a forgalmazott filmek és szoftverek listáját, a korábbi megrendelők lajstromát és az üzleti tevékenységet bizonyító postai feladóvevényeket is.

A Soproni Rendőrkapitányság audiovizuális és szoftverszakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot a szabadlábon védekező férfi ellen, aki az üzletszerűen elkövetett szerzői jogok megsértése miatt akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.  • Hírek
  • Hírek