Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

A pusztító kód leszámol a szoftverkalózokkal

2003.10.11. 16:15
Az illegálisan lemásolt játékok felhasználóinak szokatlan jelenséggel kell majd szembenézniük: az autós szimulátorok járművei elromlanak, a lövöldözős játékok fegyverei nem találnak célba, a focilabdák elszállnak a stadionon kívülre. A Fade névre keresztelt technológia olyan okosan lett kitalálva, hogy a program csak akkor válik használhatatlanná, amikor a felhasználó már teljesen megkedvelte a játékot.
A Fade névre keresztelt másolásvédelmi rendszert a kaliforniai Macrovision fejlesztette ki, és elsőként egy brit játékfejlesztő csoport, a Codemasters alkalmazta.

Hamis a hiba

A Fade a számítógépek CD és DVD lejátszójának hibajavító mechanizmusát használja ki. A másolásvédelemmel ellátott korongok olyan "pusztító" kódrészleteket tartalmaznak, amelyek a lejátszó számára valódi lemezhibának, karcolásnak tűnnek. Ezek a hamis karcolások egy meghatározott mintát alkotnak, amelyet a játékprogram felismer, és ha megtalálja azokat, akkor rendben lejátssza a programot.

Amikor valaki másolatot készít a lemezről, a beépített hibafelismerő mechanizmus megpróbálja kijavítani a hamis karcolásokat, és azok nem kerülnek rá a másolatra. A szoftver felismeri a jogtalanul lemásolt korongokat, ugyanis lejátszásakor nem találja meg a mintát.

Vásárlásra ösztönöz

A program azonban nem állítja le a játékot, hanem elkezdi rontani a játékélményt. Az Operation Flashpoint játékban például egy idő után lepattannak a golyók az ellenségről, és kifogy a játékos fegyveréből a muníció. A Codemasters egy biliárdjátékban is használja a technológiát: a játékterületen fokozatosan csökken a gravitáció, és az utolsó fázisban már az asztal fölött lebegnek a golyók.

"A romló másolatnak az a szépsége, hogy növeli az eladásokat, az emberek elmennek megvenni az eredetit" - mondta a New Scientistnek Bruce Everiss, a Codemasters munkatársa.

Talán beválik

Alistair Kelman független másolásvédelmi szakértő szerint a könyvek esetében az elhasználódás akadályozza meg azt, hogy a használtpiac versenyezni tudjon az új könyvek piacával, és ugyanez a hatás a szoftverek esetében is érvényesülhet.

Ehhez hasonló a módszerrel korábban lemezkiadók is próbálkoztak, de a zenei CD-k esetében nem vált be, ugyanis néhány lejátszó egyáltalán nem olvasta be a védett lemezeket. Az adathordozó korongoknál hasonló probléma nem fordulhat elő, hiszen ezeket kizárólag számítógépen lehet futtatni.