Auguszta
-4 °C
2 °C

Bombák készülnek a kalózlemezek bevételeiből?

2003.07.18. 12:29
A másolt CD-k, DVD-k, szoftverek, ruházati cikkek, cigaretták és egyéb termékek illegális előállítása és értékesítése ma már nemcsak a szervezett bűnözéssel, hanem a terrorizmussal is kapcsolatban áll - véli Ronald K. Noble tábornok, az Interpol főtitkára.
A különböző terrorszervezetek egyre növekvő mértékben finanszírozzák működésüket hamisított termékek gyártásából és értékesítéséből - figyelmeztetett Ronald K. Noble tábornok, az Interpol főtitkára. A 181 ország rendőrségét magában foglaló szervezet első embere a washingtoni képviselőházi meghallgatásra késztített jelentésében megállapítja, hogy a bűnüldöző szervek általában nem kezelik prioritásként az áruhamisítás elleni fellépést - kevesebb pénzt is szánnak rá, mint a terrorizmus vagy az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítására - ám ez a megközelítés ma már nem tartható, mivel a híres márkák termékeinek feltüntetett cikkek gyártása egyre kedveltebb pénzforrása a terrorista csoportoknak.

Terroristákat finanszíroz a hamis tornacipő

Noble számos példával is igazolta, hogy a CD-k, DVD-k, szoftverek, ruházati cikkek, cigaretták és egyéb termékek illegális előállítása és értékesítése ma már nemcsak a szervezett bűnözéssel, hanem a terrorizmussal is kapcsolatban áll: az Interpol információi szerint az innen származó pénzek olyan csoportokat segítenek, mint az Al-Kaida, a Hezbollah, a csecsen szeparatisták, a koszovói albán szélsőségesek és az északír paramilitáris erők.

A nyomozóknak nem szabad megállniuk az illegális termékek lefoglalásánál, hanem fel kell tárniuk azt is, hova kerülnek a bevételek - hangsúlyozta Noble. A munka hatékonyabbá tétele érdekében szükség van az egyes országok rendőrségei közti információáramlás javítására, valamint az Interpol és a magánszektor együttműködésére. A nemzetközi rendőrség már létre is hozott egy akciócsoportot, amely szoros kapcsolatban áll a megkárosított iparágak képviselőivel.