Dömötör
-1 °C
14 °C

Megjelentették az XBox-törést

2003.07.04. 16:00
Beváltotta fenyegetését, és megjelentette az XBox játékkonzol egyik biztonsági résének leírását a Free-X-Team. A hackercsoport megoldásával idegen, a Microsoft által nem engedélyezett kód is futtatható a játékkonzolon.
Most válik lehetővé első alkalommal, hogy a hardver módosítása nélkül Linux kerüljön az XBoxra, de a leleplezett hiba a játékok kalózmásolatának használatát is megkönnyíti.

A Free-X-Team közleményében abbéli csalódásának adott hangot, hogy a Microsoft nem volt hajlandó velük együttműködni. A csoport a szoftvercéget több héten keresztül, különböző csatornákon át próbálta meg elérni, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjanak.

Kódot és biztonságot kértek

Még arra is készek voltak, hogy a Microsoftot a jövőben támogassák az újabb biztonsági rések felkutatásában, írta a ZDNet Australia. Amit ezért cserébe kértek, az a nyílt forráskódú operációs rendszer XBoxon való használatát lehetővé tevő hivatalos Linux-Loader program, valamint a jogi biztonság.

Az amerikai szoftvercég nem reagált a Free-X-Team egyik üzenetére sem, illetve a megkezdett párbeszéd - alighanem felső utasításra - rövid úton megszakadt.

Az osztrákok mentek volna

A hackercsoport a közleményében egészen konkrétan megemlíti a Microsoft osztrák leányvállalatát is. Eszerint kútba esett a cég képviselőivel egyeztetett találka, ahol a problémát a maga fizikai valójában vezették volna elő.

A Free-X-Team végső soron arra a következtetésre jutott, hogy a Microsoftnak a jelek szerint nem áll érdekében, hogy megakadályozza a biztonsági résre vonatkozó információk kiszivárgását. Mással ugyanis ez a viselkedésmód nem magyarázható, áll a közleményben.

A kalózkodás csúnya dolog

A Microsoft egyik szóvivője email útján válaszolt a ZDNet Australia kérdéseire. "Nem kell önt és ezeket a személyeket arra figyelmeztetnünk, hogy a Microsoft rendkívül komolyan veszi a videojátékokkal kalózkodást" - írta a szóvivő.

A vállalat így fenntartja magának a jogot, hogy jogi lépéseket tegyen mindazok ellen, aki a szerzői jogvédett játékokkal kalózkodnak.

Nem a pénzre hajtanak

A hackercsoport visszautasít minden feltételezést, hogy zsarolták volna a szoftvercéget. Ugyanígy elvetik az olyan megoldásokat, ahol erre szakosodott cégek kínálnak profitszerzés céljából XBox átalakító készleteket.

Ugyanakkor most alighanem megszerzik a 100 ezer dolláros díjat, amelyet a Linuxot hardver átalakítás nélkül az XBoxon elsőként futni képes személynek ajánlottak fel.

Betűfájlban az orvosság

A törés leírása szerint a Linux vagy más programok becsempészéséhez meg kell kerülni az XBox digitális aláírásokat megkövetelő védelmi rendszerét.

Ehhez elégséges az XBoxon két betűkészlet-fájlt lecserélni. A lépés elvégezhető például a Microsoft egyik játékprogramja, a Mechassault egyik hibáját kiaknázva. Ezt követően a nyílt forráskódú operációs rendszer gond nélkül elindul.