Viola
-6 °C
0 °C

A BMG erősíti a CD-k másolásvédelmét

2003.07.02. 08:58
A BMG bejelentette, hogy megvásárolta a SunnComm által kifejlesztett új másolásvédelmi eljárás licencét, amely elejét veszi annak, hogy a felhasználók a boltban vásárolt lemezeikről levett zenéket az interneten terjesszék. A levédett lemezeket legfeljebb háromszor lehet számítógépre másolni.
A Bertelsmann AG zenei részlege, amely többek között Norah Jones, Avril Lavigne és a No Doubt albumait is kiadja, az USA-ban rövidesen bevezeti a MediaMax CD-3 védelmi eljárást alkalmazó CD-ket.

A szoftver engedélyezi, hogy a felhasználók a CD-ről átmásolják a zenéket a számítógépre, de megakadályozza, hogy azokat fájlcserélő hálózatokon mások számára elérhetővé tegyék.

Három a német igazság

A MediaMax által védett CD-ről csak háromszor lehet számítógépre kiírni a zenéket, a beépített szoftver ezt követően megakadályozza, hogy a felhasználó lemásolja, vagy másoknak továbbpasszolja a számokat.

A BMG a nagy kiadók közül az egyik a legharcosabb, ha a CD-k másolásvédelméről van szó, állapítja meg a CNet. A SunnComm eljárásra vonatkozó hétfői bejelentés arra utal, hogy a BMG, a többi kiadóhoz hasonlóan megoldást keres a zenehallgatás és a fájlmegosztás szétválasztására. Míg a felhasználó szabadon megválaszthatja, hogyan kívánja élvezni a zenét, az illegális terjesztést lehetetlenné teszik számára.

Kompromisszum lehet

Ahogy megfigyelhető, a zenei kiadók és az eljárásokat fejlesztő kutatócégek keresik a kompromisszumot, amely megvédi a jogvédett tartalmat, de a felhasználók érzékenységét nem sérti, jelentette ki Susan Kevorkian, az IDC elemzője.

Eddig sikertelennek bizonyultak más kiadók erőfeszítései, hogy elejét vegyék a digitális zeneszámok internetes terjesztésének. A felhasználók mindig megtalálták a módját, hogy megkerüljék a védelmi eljárást. Ehhez néha házilagos módszereket, például fekete filcet vagy Post-It üzenőcetlik darabkáit használva.