Judit
3 °C
7 °C

Gyorsan tönkremegy a másolásvédett CD

2002.01.03. 14:28
Néhány másolásvédelemmel ellátott zenei CD-t nem lehet DVD lejátszón, autó hifi berendezésen és a számítógépes CD meghajtóban lejátszani. A CD-technológiát feltaláló, és a Compact Disc-ek licencét birtokló Philips nem hajlandó tovább tűrni az áldatlan helyzetet.
Gerry Wirtz, a holland konszern szerzői jogi irodájának igazgatója szerint a Compact Disc fogalmának nem felelnek meg azok a lemezek, melyek problémákat okoznak a lejátszásuk során. Véleménye szerint egy valódi CD-t mindenhol le lehet játszani, CD-ROM meghajtókban, az autók hifijében és a DVD meghajtókban egyaránt.

Nem CD-minőségű lemez

A Philips menedzsere arra figyelmeztette a másolásvédett CD-ket kiadó lemezcégeket, hogy a Philips a termék borítóján egyértelmű figyelmeztető feliratot követel meg. Eszerint "Ez a termék nem CD, nem nyújt CD-minőséget, és nem rendelkezik egy CD élettartamával."

Gerry Wirtz véleménye szerint a CD-lejátszó hibajavító képességeit nagyon igénybe veszik a másolásvédelmi eljárások. Idővel minden lemezen keletkeznek apró karcolások, melyek zavaró hatását normális esetben a hibajavítás képes kiküszöbölni.

Gyorsan romló felvételek

De ha ezt a funkciót már a kezdeteknél a végletekig kiaknázzák, a hangminőség gyorsan romlani fog. Néhány héttel a megvásárlás után már előfordulhat, hogy a lemezt egyáltalán nem lehet lejátszani. Még azokat az ügyfeleket is súlyos csalódás érheti később, akik most még a működőképes CD láttán azt gondolják, hogy nem érinti őket a probléma - véli a Philips managere.

Számítógéppel nem másolható

Az Európában a boltokba kerülő lemezeken néha semmi, máskor apró betűs felirat jelzi a másolásvédelmet: "Cactus Data Shield 200". A tel-avivi székhelyű Midbar Tech által kifejlesztett eljárás lényege, hogy a CD két kupac adatot tartalmaz.

Az egyik kupac adat maga az album, tizenkét dal hagyományos 16 bites trackek formájában. A másik kupac ugyanez az albumot tartalmazza igen erős digitális tömörítésben (30 MB a teljes album), és emiatt igen rossz 80 kbs-os minőségben.

Az asztali számítógép CD-meghajtója a lemez lejátszásakor automatikusan bezár minden másolásra alkalmas programot, és a rossz minőségű felvételt játssza le, ha egyáltalán.

Itthon is egyre több a másolásvédett lemez

A nemzetközi példákat követve a hazai kiadók is fokozatosan áttérnek a másolásvédett CD-k forgalmazására. Ezeket a lemezeket csak audio CD-játszóban lehet meghallgatni, számítógépen nem. Mivel minden ilyen lemezt külön címkével jelölnek meg, a kiadók nem számítanak arra, hogy bárki is pert indítana a lemezek másolhatatlansága miatt, mint ahogy Németországban történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?