Gyorsan tönkremegy a másolásvédett CD

2002.01.03. 14:28
Néhány másolásvédelemmel ellátott zenei CD-t nem lehet DVD lejátszón, autó hifi berendezésen és a számítógépes CD meghajtóban lejátszani. A CD-technológiát feltaláló, és a Compact Disc-ek licencét birtokló Philips nem hajlandó tovább tűrni az áldatlan helyzetet.
Gerry Wirtz, a holland konszern szerzői jogi irodájának igazgatója szerint a Compact Disc fogalmának nem felelnek meg azok a lemezek, melyek problémákat okoznak a lejátszásuk során. Véleménye szerint egy valódi CD-t mindenhol le lehet játszani, CD-ROM meghajtókban, az autók hifijében és a DVD meghajtókban egyaránt.

Nem CD-minőségű lemez

A Philips menedzsere arra figyelmeztette a másolásvédett CD-ket kiadó lemezcégeket, hogy a Philips a termék borítóján egyértelmű figyelmeztető feliratot követel meg. Eszerint "Ez a termék nem CD, nem nyújt CD-minőséget, és nem rendelkezik egy CD élettartamával."

Gerry Wirtz véleménye szerint a CD-lejátszó hibajavító képességeit nagyon igénybe veszik a másolásvédelmi eljárások. Idővel minden lemezen keletkeznek apró karcolások, melyek zavaró hatását normális esetben a hibajavítás képes kiküszöbölni.

Gyorsan romló felvételek

De ha ezt a funkciót már a kezdeteknél a végletekig kiaknázzák, a hangminőség gyorsan romlani fog. Néhány héttel a megvásárlás után már előfordulhat, hogy a lemezt egyáltalán nem lehet lejátszani. Még azokat az ügyfeleket is súlyos csalódás érheti később, akik most még a működőképes CD láttán azt gondolják, hogy nem érinti őket a probléma - véli a Philips managere.

Számítógéppel nem másolható

Az Európában a boltokba kerülő lemezeken néha semmi, máskor apró betűs felirat jelzi a másolásvédelmet: "Cactus Data Shield 200". A tel-avivi székhelyű Midbar Tech által kifejlesztett eljárás lényege, hogy a CD két kupac adatot tartalmaz.

Az egyik kupac adat maga az album, tizenkét dal hagyományos 16 bites trackek formájában. A másik kupac ugyanez az albumot tartalmazza igen erős digitális tömörítésben (30 MB a teljes album), és emiatt igen rossz 80 kbs-os minőségben.

Az asztali számítógép CD-meghajtója a lemez lejátszásakor automatikusan bezár minden másolásra alkalmas programot, és a rossz minőségű felvételt játssza le, ha egyáltalán.

Itthon is egyre több a másolásvédett lemez

A nemzetközi példákat követve a hazai kiadók is fokozatosan áttérnek a másolásvédett CD-k forgalmazására. Ezeket a lemezeket csak audio CD-játszóban lehet meghallgatni, számítógépen nem. Mivel minden ilyen lemezt külön címkével jelölnek meg, a kiadók nem számítanak arra, hogy bárki is pert indítana a lemezek másolhatatlansága miatt, mint ahogy Németországban történt.  • Hírek
  • Bankszámla