Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Védtelen e-könyvek

2001.04.28. 17:44
A zene és mozi után úgy tűnik, az irodalmat is elragadja a digitális anarchia: egy hacker sikeresen hatástalanította a RocketBook elektronikus könyv másolásvédelmét.
Már a könyv sem a régi
A Nuvomedia RocketBook nevű elektromos könyvei számára regényeket forgalmazó és szoftvert fejlesztő Gemstar internetes fórumán március végén megjelent egy szokásos ismeretlen, aki különböző linkeket helyezett el, illetve instrukciókkal látta el a kedves érdeklődőket, hogy mi a teendő az elektronikus könyvbe épített másolásvédelem kikapcsolása érdekében.

"Célom az volt, és az is marad, hogy megmutassam a digitális jogvédő rendszerek gyengeségeit. Reményeim szerint, ezek vagy addig növekednek, míg össze nem omlanak saját súlyuk alatt, vagy ráébrednek, hogy hiábavaló az egész" - írta az ismeretlen fórumozó.

Butítás

A RocketBook másolásvédelmi technológiájának semlegesítése a titkosítás kikapcsolását jelenti - az elektronikus regények így kimásolhatóak a hagyományos számítógépre, ahonnan már csak egy ugrás a végtelen világháló.

A zeneipar fenyegetésekkel operál
A digitális dalok vízjeles másolásvédelmét feltörő kutatócsoport úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra eljárásuk részleteit, miután az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) perrel fenyegetette meg őket. Az RIAA és két másik szervezet bejelentették, beperlik a kilenc kutatót, ha ismertetik, hogyan kerülhető meg az illegális másolást korlátozó technika eljárásuk, mert az sértené a digitális szerzői jogi törvényt. Ed Felten princetoni professzor elmondta, egyelőre meghajolnak az ipar fenyegetése előtt, de egyszer valószínűleg nyilvánosságra hozzák kutatásaik eredményét. Bár a kutatók betartották az online titoktartási egyezményt az SDMI másolásvédelem-törő versenyén, szinte a teljes tanulmány hozzáférhető az interneten.
A hacker hozzászólásait követve a Gemstar kijavította a másolásvédelmi hibát. A javítást minden olyan felhasználó megkapta, aki regényt töltött le a cégtől, mivel a Gemstar szerveréhez kapcsolódva a RocketBook operációs rendszere automatikusan frissül.

A hacker azonban hamarosan részletesen leírta, hogyan lehet az operációs rendszerben visszaállítani a javítás előtti állapotot. A szakértők megerősítették, hogy az instrukciókat követve a felhasználók valóban kiiktathatják a másolásvédelem helyreállítására irányuló kísérleteket. Úgy vélték, az egyetlen megoldás a régi helyett egy új elektromos könyv építése, amely természetesen semmilyen formában nem lenne kompatibilis elődjével.

A hacker újabb pár nappal később levélben hívta fel a vállalat figyelmét arra, hogy ha új e-könyvet készítenek, azt is felnyitja, de akkor már nem fogja nyilvánosan közölni, hogy mikor és hogy sikerült hatástalanítania a másolásvédelmet.

A Gemstar egyelőre hallgatásba burkolózik. A hacker hozzászólásait eltávolították a fórumból, ami arra utal, hogy felveszik az arcukba juttatott kesztyűt.