Visszavonják a másolhatatlan lemezeket

2001.11.21. 13:25
Lázadnak a britek. Egy népszerű előadóművész BMG gondozásában megjelentetett lemeze az új típusú másolásvédelem miatt igen rossz minőségben szól a számítógép CD-lejátszójában, ha egyáltalán megszólal. A vásárlókat azonban elfelejtették erről idejében értesíteni.
A lemezkiadók teljes erőbedobással fűrészelik maguk alatt a fát. Az a zene, amit nem másolnak, a közönség számára halott és feledésre ítélt dolog, nem hiányzik. Ebből a szempontból kiváló döntés, hogy a szerencsétlen Natalie Imbruglia új albumát választották a nagyszabású átverési akció eszközéül: a produkciójáért biztosan nem kár, őt magát pedig nem fogják meglincselni, hiszen olyan aranyos kis motyogós alkesz.

Védelem

Az ominózus album
A White Lilies Island című albumon feltüntetett információk között csak egyetlen apróbetűs kredit jelzi a másolásvédelmet: "Cactus Data Shield 200". A tel-avivi székhelyű Midbar Tech által kifejlesztett eljárás lényege, hogy a CD két kupac adatot tartalmaz.

Az egyik kupac adat maga az album, tizenkét dal hagyományos 16 bites trackek formájában. A másik kupac ugyanez az albumot tartalmazza igen erős digitális tömörítésben (30MB a teljes album), és emiatt igen rossz 80kbs-os minőségben.

Az asztali számítógép CD-meghajtója a lemez lejátszásakor automatikusan bezár minden másolásra alkalmas programot, és a rossz minőségű felvételt játssza le. A tapasztalatok szerint a másolásvédett lemezt a Macintosh-ok nem játsszák le, vagy igen, de akkor az első dalt semmiképp sem. A Sony PlayStation 2 ugyancsak lejátssza az albumot az első dal kivételével. A Philips CD-rekordere viszont egyáltalán nem játssza le a CD-t.

Szabványtalanság

"A CD a lemezkiadók nagy sikersztorija. Mindannyian elfogadták a Red Book szabványt, amely a kompatibilitás garanciája. Ebben rejlett a CD ereje. Ha most megbolygatják a szabványt, az a vesztüket jelentheti" - fogalmazott Martin Colloms hi-fi szakértő a New Scientistnek.

A CD-szabványok a Philips fennhatósága alatt állnak. "Bármilyen változtatás, amely a lemezt a CD-szabványtól eltérővé teszi, egy olyan tárgyat eredményez, amely nem jogosult a CD elnevezésre, sem arra, hogy CD néven kerüljön piaci forgalomba" - közölte a cég szóvivője.

Alázzuk meg vásárlóinkat!

A BMG a múlt pénteki állás szerint nem értesült arról, hogy bármilyen probléma lenne az új Natalie Imbruglia albummal. Ugyanakkor nem tagadták, hogy pár ezren panaszkodtak valamire telefonos ügyfélszolgálatuknál. A feslett erkölcsű vásárlók a kiadó döntése szerint ingyenesen másolhatóra cserélhetik az általuk vásárolt CD-t.

Imbruglia kisasszony lemeze november 27-én jelenik meg az Egyesült Államokban. Nem lesz másolásvédett.  • Hírek
  • Hírek