Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Európába tart a pénzbedobós CD-másoló automata

2002.06.06. 16:15
Hamarosan az európai utcákon is megjelenhetnek az érmével működő nyilvános CD-másoló automaták. Az ausztrál Copyvend április elején állította fel odahaza az első készülékeket, és saját adatai szerint hatalmas sikert aratott velük. Öt perc alatt átszámítva 750 forintért bárkinek bármilyen CD-jét lemásolják a gépek.
A Copyvend azt állítja, konkrét tárgyalásokat folytat jellegzetes kék színű automatái németországi felállítási helyszíneiről. Természetesen az öreg kontinens más országai sem maradnak ki a jóból.

A gyártó a CD-Duplicator elnevezésű automatát a németországi honlapján 3700 euróért (900 ezer forintért) kínálja. Az üzemeltető szabadon beprogramozhatja az árat, és csak arra kell ügyelnie, hogy havonta egyszer betegye a tisztító CD-t.

Egyszerű és gyors

A leírás szerint a berendezés működtetése is rendkívül egyszerű. A másolás Németországban 750 forintnak megfelelő összegbe kerül, a nyers CD-t is a vásárlónak kell hoznia. A pénz bedobása után feltárul két nyílás a CD-k számára. Az egyikbe a másolandó lemez kerül, a másikba a nyers CD. A másolási folyamat ezt követően automatikusan lezajlik, és az adatmennyiségtől függően 3-6 percig tart. Az ügyfél feladata ezt követően már csak az eredetit és a másolatot kivétele. Amennyiben nem sikerül a másolás, a pénzét visszakapja az ügyfél, állítja a gyártó.

Ha a CD-másoló automaták valóban gyorsan elterjednek, és nagy forgalmat bonyolítanak, könnyen megjósolható, hogy a szerzői jogokról és a digitális másolatok kérdéséről újból fellángol a vita.

A Copyvend az illegális másolatok megakadályozásának egyetlen egyszerű eszközét szándékozza alkalmazni. Az automaták frontrészén az ügyfeleket figyelmeztető feliratokat helyeznek el, miszerint nem szabad szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat duplikálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!