Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Európába tart a pénzbedobós CD-másoló automata

2002.06.06. 16:15
Hamarosan az európai utcákon is megjelenhetnek az érmével működő nyilvános CD-másoló automaták. Az ausztrál Copyvend április elején állította fel odahaza az első készülékeket, és saját adatai szerint hatalmas sikert aratott velük. Öt perc alatt átszámítva 750 forintért bárkinek bármilyen CD-jét lemásolják a gépek.
A Copyvend azt állítja, konkrét tárgyalásokat folytat jellegzetes kék színű automatái németországi felállítási helyszíneiről. Természetesen az öreg kontinens más országai sem maradnak ki a jóból.

A gyártó a CD-Duplicator elnevezésű automatát a németországi honlapján 3700 euróért (900 ezer forintért) kínálja. Az üzemeltető szabadon beprogramozhatja az árat, és csak arra kell ügyelnie, hogy havonta egyszer betegye a tisztító CD-t.

Egyszerű és gyors

A leírás szerint a berendezés működtetése is rendkívül egyszerű. A másolás Németországban 750 forintnak megfelelő összegbe kerül, a nyers CD-t is a vásárlónak kell hoznia. A pénz bedobása után feltárul két nyílás a CD-k számára. Az egyikbe a másolandó lemez kerül, a másikba a nyers CD. A másolási folyamat ezt követően automatikusan lezajlik, és az adatmennyiségtől függően 3-6 percig tart. Az ügyfél feladata ezt követően már csak az eredetit és a másolatot kivétele. Amennyiben nem sikerül a másolás, a pénzét visszakapja az ügyfél, állítja a gyártó.

Ha a CD-másoló automaták valóban gyorsan elterjednek, és nagy forgalmat bonyolítanak, könnyen megjósolható, hogy a szerzői jogokról és a digitális másolatok kérdéséről újból fellángol a vita.

A Copyvend az illegális másolatok megakadályozásának egyetlen egyszerű eszközét szándékozza alkalmazni. Az automaták frontrészén az ügyfeleket figyelmeztető feliratokat helyeznek el, miszerint nem szabad szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat duplikálni.