Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Bezárul a filctollas kiskapu

2002.05.27. 13:07
A kalózmásolatok által sújtott zenei ipar egyik reménysége volt a Key2Audio másolásvédelmi eljárás, amíg ki nem derült, hogy egy egyszerű fekete filctoll áthúz minden számítást, és kiiktatja a másolásvédelmet.
A filctollas eljárás olyan banális, hogy erre nem is gondoltunk - ismerte el az APA-nak Erik Hoffmann, a Sony Music Deutschland vezető másolásvédelmi szakértője. A Key2Audio védelmi rendszert egy Sony leányvállalat, a salzburgi DADC fejlesztette ki.

Az első hírek a filctollas buheráról 2001 decemberében jutottak el a Sonyhoz, és a cég illetékesei azonnal reagáltak is. Első lépésben az adatsáv és a zenei sáv közötti fényesen csillogó szakaszt láthatatlanná tették - mondta el Erik Hoffmann. Így nem tudható, hova kell a sötét filccel vonalat húzni, és a Key2Audio ismét olyan biztonságos, mint ahogy korábban tartották. Legalábbis a január óta nyomott lemezek esetében.

Törhetők a régi lemezek

A korábban gyártott példányokon azonban működik a filces trükk. "A tesztjeinket alighanem ilyen Key2Audio védelemmel ellátott lemezeken végeztük, mert olvashatóvá váltak az audiosávok" - mondta Thomas Pyczak, a filces megoldást a mendemondák világából kiemelő német CHIP magazin főszerkesztője.

A számítástechnikai lap részletesen beszámolt a filctoll képességeiről. A tesztek során az igen elterjedt "Cactus Data Shield 100/200" védelemmel ellátott lemezek összefirkált példányait is másolhatóvá tudták tenni.

Ingerült lemezgyártók

A német hanglemezgyártók egyesülete igen ingerülten reagált az ilyen beszámolókra. Sok ember másol zenét, ahelyett, hogy megvenné, mialatt az ilyen lapok a témában maguk számára a forgalomnövekedés eszközét látják - mondta Michael Karnstedt, az egyesület képviselője. A szakmai szervezet elnöke Gerd Gebhard szerint Schöner Wohnen lakberendezési lap sem ír arról, mi a legjobb eljárás, ha be akarunk törni egy házba.

A filctollas ötlet
Hónapokkal ezelőtt találták meg a lowtech módszert a Sony Music másolásvédelmének megkerülésére. A Key2Audio védelmi rendszert tavaly ősz óta több mint 11 millió ezüstlemezen alkalmazták. Néhány hírcsoportban olyan beszámolók keringenek, hogy ragasztószalaggal is kiiktatható a biztonsági sáv. Más cégek másolásvédelmi rendszerei is hasonló elven alapulnak, és az átfestés ott is eredményes lehet.

Egy CD-lemezen általában egy session található. A több sessiont tartalmazó lemezek eltérő PC-s kezelése ad lehetőséget az ilyen másolásvédelmek készítésére. Ugyanis amíg egy zenei lejátszó csak és kizárólag az első session anyagát értelmezi (így csak az első session területén található audio sávokat játssza le), addig a PC másképp reagál.
Miért? Mert a számítógépeken használt adat CD-ROM lemezek nem ritkán több menetben kerülnek felírásra, tehát a PC-nek az összes session tartalmát tudni kell értelmezni. A legfrissebb, aktualizált session pedig mindig a legutolsó (a lemez külső pereme felé). Az operációs rendszer tehát arra kényszeríti a CD-ROM olvasót, hogy a behelyezett lemezen található legutolsó session-ből olvassa be a fájlrendszert, a fájlleíró táblázatot.
És itt van a turpiság. Az így védett lemezeken ugyanis az első (zenei anyagot tartalmazó) session kivételével az összes többi session szándékosan korrupt, azaz direkt hibás! Az operációs rendszer parancsára azonban a CD-ROM olvasó rendületlenül próbálja az olvashatatlan, nem ritkán a lemezen fizikailag nem is létező session tartalmát kinyerni. Ez a folyamat vezet CD-ROM és/vagy az egész rendszer megbénulásához.
A filctollas trükkel azonban a második session bevezető zónája letakarható, így a CD-ROM olvasó nem is jelenti az oprendszer felé, hogy ott egy adatot tartalmazó session van - így az nem is próbálja meg beolvastatni az információkat onnan. Ettől kezdve a lemez "működik" a számítógépben is.
(Respect cdgrab.hu)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!