Jogilag problémásak a másolásvédett CD-k

2002.01.10. 08:24
Az amerikai kongresszus egyik befolyásos képviselője aggályosnak tartja a CD lemezek másolásvédelmére hivatott eljárások alkalmazását. A republikánus Rick Boucher szerint a másolásvédelem korlátozza a vásárlókat abban, hogy különféle, erre különben alkalmas eszközökben is lejátszhassák a lemezeiket. Ahogy azt a jogot is megvonja tőlük, hogy a megvásárolt zenéről saját másolatot készítsenek.
A képviselőt leginkább az aggasztja, hogy az alkalmazott másolásvédelmi technológiák némelyike megakadályozza vagy megnehezíti a fogyasztók saját célra készített másolatainak elkészítését. Pedig ez az 1992-es Audio Home Recording Act alapján jogukban állna.

Rick Boucher republikánus képviselő ezt kifogásolva levelet intézett Hilary Rosenhez, az amerikai zenei ipart összefogó RIAA (Recording Industry Association of America) elnök-ügyvezetőjéhez és Jay Bermanhoz, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) elnökéhez.

A vásárlóknak jogában áll a másolás

Véleménye szerint a vonatkozó törvény egyértelműen kötelezi a jogtulajdonosokat, hogy a tartalmakat alapvető kompromisszumok mellett tegyék közzé. A lejátszók és üres adathordozók árába épített jogdíjakért cserébe nem vonható el a vásárlók joga arra, hogy biztonsági célból az eredeti albumról digitális másolatot készítsenek.

A honatya közölte, tudni szeretné, milyen eljárásokat alkalmaznak, vagy terveznek bevezetni a CD-k másolásának és lejátszhatóságának korlátozására, illetve hogy ezeknél szándékos hibák kerülnek-e a lemezekre.

Rick Bouchert szintén érdekelné, hogy vannak-e az amerikai piacon a RIAA vagy az IFPI tagjai által kiadott olyan CD-lemezek, melyeket nem lehet másolni, annak ellenére, hogy a kiszabott jogdíjakat kifizették. A képviselő tudni szeretné, hogy az ilyen lemezeknél erre a nem mellékes körülményre egyértelműen felhívják-e a fogyasztók figyelmét.

Minőségi kérdések

A republikánus honatya arra is kíváncsi, hogy a másolásvédelmi eljárások vajon lerontják-e a hangminőséget, és tönkretehetik-e a hangszórókat, és hogy a RIAA illetve az IFPI tagjai támogatnák-e a másolásvédelmi eljárások független tesztjét.

Augusztus folyamán Rick Boucher és a szintén republikánus Chris Cannon benyújtották a szerzői jogi kivételek körét a rádió-, kábel- és műholdas szolgáltatókon túl az online zeneforgalmazókra is kiterjesztő Music Online Competition Act (MOCA) törvénytervezetet. Az elképzelést a zenei ipar egyöntetű elutasítással fogadta.

Felmérik az online zeneboltok súlyát

A törvényalkotók egyik fontos célja lehet, hogy felmérjék a nagy kiadókhoz tartozó, előfizetőket fogadó online zenei portálok, így a MusicNet (RealNetworks, Warner Music Group, BMG és EMI) és a Pressplay (Sony és Vivendi Universal) piaci súlyát.

A két szolgáltatás becslések szerint egyenként a digitális zenei forgalmazás piacának 40 százalékát fedi le, saját bevallásuk szerint pedig nem tervezik egymás albumjainak illetve művészeinek kölcsönös forgalmazását. A Boucher és Cannon-féle törvény ennek ellenére biztosítaná, hogy ha egyszer mégis így döntenek, ugyanolyan feltételeket kell biztosítaniuk a konkurens zeneforgalmazóknak és webes szolgáltatóknak is.

Kartellesedés elleni védelem

A Newsbytes-nek nyilatkozva Boucher elmondta: a törvénytervezet meggátolja, hogy a két feliratkozási rendszerben működő szolgáltató kartellt hozzon létre, és "duopóliumként" uralja az online zeneforgalmazás 80 százalékát. Különben az egyik nagy kiadó, az EMI már mindkét rendszerben forgalmazhatja az általa kiadott zenét.

Időközben a szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke, Ernest Hollings azt javasolta, hogy a számítástechnikai és a szórakoztató elektronikai ipart törvényekkel szorítsák kalózmásolatokat megakadályozó eljárások kifejlesztésére. Az érintett vállalatok azonnal hevesen tiltakoztak az ötlet ellen.  • Hírek
  • Hírek