Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Elkobozták a legnagyobb kalóz-szervert

2003.09.05. 16:17
A rendőrség és az ügyészség nyomozói szerdán hajnalban rohamozták meg egy Frankfurtban működő informatikai vállalat épületét. Az akció során lefoglalták az "Unreality" néven ismert kalóz-szervert, amelyet szerzői jogvédett szoftverek és videók terjesztésére használtak.
A razzia a Gatel (Global Access) nevű cég székhelyén kívül kiterjedt még egy frankfurti lakásra, illetve Hessen és Északrajna-Vesztfália tartományokban hét további helyiségre.

Az első számú gyanúsított, Marco C. lakásában több ezer adathordozót, számítógépeket, nagy mennyiségű PC-alkatrészt és merevlemezt foglaltak le.

Kétmillió MP3

"Még soha nem koboztak el a kalózoktól eszközt ilyen nagyságrendben" - jelentette ki a dpa-nak Diane Gross, az ipar megbízásából szerzői jogsértések felderítésével foglalkozó társaság (GVU) szóvivője.

Gross adatai szerint az Unreality tárolókapacitása eléri a 11 terabájtot (11 000 GB), vagyis a tömörítés fokától függően gond nélkül tárolhatott 2-20 ezer filmet vagy kétmillió MP3 zenei fájlt.

Befizettek a nagykereskedők

A GVU becslései szerint a kalózmásolók legalább két és fél év óta kínáltak illegális letöltéseket az interneten. Ennek során sokmillió eurós kár keletkezett, jelentette ki a szakértő.

A kívülről erősen védett rendszerhez az első adatok szerint mintegy 400 fizetős felhasználó rendelkezett belépési jogokkal. A kalózok ügyfelei gyakorlatilag közvetítőként működtek, és a letöltött illegális anyagokat tömegesen terítették saját vevőik felé. Ehhez a nyomozók szerint internetes aukciókat, bolhapiacokat és cserebörzéket használtak.

A cég volt az álca

A GVU már öt hónapja nyomozott a kalózfészek után, és ennek során a szerveren angol és német nyelvű mozifilmeket, számítógépes programokat, PC-n és játékkonzolon futó játékokat derítettek fel, mondta Gross.

A megfelelő mennyiségű bizonyíték összegyűjtése után értesítették az ügyészséget és a rendőrséget, illetve büntetőfeljelentést tettek. Az informatikai vállalat volt az illegális Unreality szerver jelenlétének álcája.

Az akadémiai hálón nyomultak

Ezen kívül a tevékenységhez szükség volt a jó infrastruktúrára, a szélessávú adatátvitelre. A Gatelnél rendelkezésre állt a német akadémiai háló (DFN/Uni-Netz) egyik végpontja. A DFN-en belül a sávszélesség eléri a másodpercenkénti 1 gigabájtot.

A GVU nyomozati osztályának vezetője, Bernd Kulbe úgy becsüli, hogy a sikeres akció kétségtelenül komoly hatással lesz a kalózok világára. Kulbe elmondta, hogy a GVU a jövőben további házkutatásokra és őrizetbe vételekre tesz majd javaslatot.