Judit
2 °C
7 °C

Elkobozták a legnagyobb kalóz-szervert

2003.09.05. 16:17
A rendőrség és az ügyészség nyomozói szerdán hajnalban rohamozták meg egy Frankfurtban működő informatikai vállalat épületét. Az akció során lefoglalták az "Unreality" néven ismert kalóz-szervert, amelyet szerzői jogvédett szoftverek és videók terjesztésére használtak.
A razzia a Gatel (Global Access) nevű cég székhelyén kívül kiterjedt még egy frankfurti lakásra, illetve Hessen és Északrajna-Vesztfália tartományokban hét további helyiségre.

Az első számú gyanúsított, Marco C. lakásában több ezer adathordozót, számítógépeket, nagy mennyiségű PC-alkatrészt és merevlemezt foglaltak le.

Kétmillió MP3

"Még soha nem koboztak el a kalózoktól eszközt ilyen nagyságrendben" - jelentette ki a dpa-nak Diane Gross, az ipar megbízásából szerzői jogsértések felderítésével foglalkozó társaság (GVU) szóvivője.

Gross adatai szerint az Unreality tárolókapacitása eléri a 11 terabájtot (11 000 GB), vagyis a tömörítés fokától függően gond nélkül tárolhatott 2-20 ezer filmet vagy kétmillió MP3 zenei fájlt.

Befizettek a nagykereskedők

A GVU becslései szerint a kalózmásolók legalább két és fél év óta kínáltak illegális letöltéseket az interneten. Ennek során sokmillió eurós kár keletkezett, jelentette ki a szakértő.

A kívülről erősen védett rendszerhez az első adatok szerint mintegy 400 fizetős felhasználó rendelkezett belépési jogokkal. A kalózok ügyfelei gyakorlatilag közvetítőként működtek, és a letöltött illegális anyagokat tömegesen terítették saját vevőik felé. Ehhez a nyomozók szerint internetes aukciókat, bolhapiacokat és cserebörzéket használtak.

A cég volt az álca

A GVU már öt hónapja nyomozott a kalózfészek után, és ennek során a szerveren angol és német nyelvű mozifilmeket, számítógépes programokat, PC-n és játékkonzolon futó játékokat derítettek fel, mondta Gross.

A megfelelő mennyiségű bizonyíték összegyűjtése után értesítették az ügyészséget és a rendőrséget, illetve büntetőfeljelentést tettek. Az informatikai vállalat volt az illegális Unreality szerver jelenlétének álcája.

Az akadémiai hálón nyomultak

Ezen kívül a tevékenységhez szükség volt a jó infrastruktúrára, a szélessávú adatátvitelre. A Gatelnél rendelkezésre állt a német akadémiai háló (DFN/Uni-Netz) egyik végpontja. A DFN-en belül a sávszélesség eléri a másodpercenkénti 1 gigabájtot.

A GVU nyomozati osztályának vezetője, Bernd Kulbe úgy becsüli, hogy a sikeres akció kétségtelenül komoly hatással lesz a kalózok világára. Kulbe elmondta, hogy a GVU a jövőben további házkutatásokra és őrizetbe vételekre tesz majd javaslatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?