Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Angliában kalózrádiónak számít az iPod kiegészítője

2003.08.01. 16:20
Nem forgalmazható Angliában az Apple iPod lejátszó iTrip nevű kiegészítője, amely a környezetében működő FM rádiókra képes továbbsugározni a zenét. Magyarországon eddig egy ilyen készülék kelt, es lehet több nem is fog.
Az iTrip brit forgalmazója, az A N Micro bejelentette, hogy a kiegészítő használata a szigetországban nem lehetséges. Ennek okát a vezeték nélküli távközlésről szóló 1949-es Wireless Telegraphy Act előírásai jelentik.

A törvény kivétel nélkül tilt minden engedély nélküli rádiós berendezést. Az iTrip pedig elméletileg zavarhatná a hagyományos rádióadók működését. FM frekvencián ad, igaz nagyon alacsony energiával, és alig kilenc méter a hatótávolsága.

A felhasználók szeretik

A 35 dolláros hengeres eszközt az amerikai Griffin Technology gyártja. A kiegészítőt ujjongva fogadták az iPod digitális lejátszó hívei. Az iTrip vezetékkel kapcsolódik az iPodhoz, és tetszőleges FM adási frekvenciára hangolható.

A tengerentúlon semmi nem korlátozza a használatát, az iPod-on tárolt zenéket bármilyen rádión hallgatni lehet, akár az autóban is. Nagy-Britanniában viszont az iTrip beüzemelése kalózadó működtetésének számít.

Tilos a működtetése

Az A N Micro kikérte a rádiós távközlést felügyelő hatóság véleményét, majd úgy döntött, hogy a szigetországban a készülék használata törvényellenes. "Nagy-Britanniában az FM sávot kizárólag engedéllyel rendelkező szolgáltatók használhatják", idézte a BBC az iTrip angol importőrének közleményét.

Az adott frekvenciasávban semmilyen más rendszer nem üzemeltet. A brit hatóságok valamennyi rendelkezésre álló frekvenciát kiosztották, ezért az iTrip használata bármely FM-frekvencián szigorúan tilos, közölte az A N Micro.

A BBC szerint két további országban, Ausztriában és Izlandon szintén beszüntették az iTrip értékesítését, a frekvenciahasználat problémáira hivatkozva.

Itthon még nem tűnt fel

Az Apple hivatalosan nem forgalmazza Magyarországon az iTripet, viszont létezik magánimport, tudta meg az Index az Apple Corner márkakereskedéstől.

Jelenleg a Mac ABC oldalain lehet iTripet rendelni, nettó 13 050 forintos áron. Pénteken délután a cég vezetését már nem lehetett elérni, de az Index megtudta, hogy a készülékből itthon eddig egy darab fogyott el. Készlet nincs belőle, minden megrendelést Amerikából teljesítenek. Várható különben, hogy átalakul az online katalógus, és leveszik onnan az iTripet.