Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ausztráliában perlik a Kazaa-t

2004.11.29. 12:05
Operatív székhelyén, Ausztráliában fogták perbe a legnagyobb multinacionális lemezkiadók a Kazaa fájlcserélő rendszert üzemeltető Sharman Networksöt. Egy szövetségi bíróság hétfőn kezdi tárgyalni az ügyet Sidneyben, és ha felelősnek találja a céget az általa fenntartott p2p-hálózaton zajló illegális fájlletöltésekért, akár több milliárd dolláros kártérítésre is kötelezheti a Sharmant.
Ötven ügyvéd képviseli a nagy lemezkiadókat és további 25 amerikai, európai és ausztrál céget abban a perben, amelynek célja, hogy a zeneipar nagyjai bebizonyítsák: a Kazaa-t kifejlesztő és üzemeltető Sharman Networks felelős a hálózatán zajló jogsértésekért. Az alperesek között a Sharman mellett megnevezték a hozzá közel álló LEF Interactive-ot, a p2p-technológiát biztosító Altnetet, az utóbbi céghez tartozó Brilliant Digital Entertainmentet, magánszemélyként pedig a Sharman és az Altnet vezérigazgatóit és technikai igazgatóit is.

Sokba kerülhet a kártérítés

Ha a bíróság megállapítja a Sharman felelősségét, a kiesett bevételek és egyéb károk címén kifizetendő kártérítés összege több milliárd dollárra is rúghat - ehhez azonban a pernek el kell jutnia a károkozás mértékét megállapító szakaszba. Ez minden bizonnyal a Sharman végét jelentené, annak ellenére, hogy a felperesek képviselője több helyütt úgy nyilatkozott: nem a Kazaa-t akarják bezáratni, csak a jogsértésnek szeretnének véget vetni.

Az eljárás során perdöntőek lehetnek azok a bizonyítékok, amelyeket az ausztrál kiadók szövetségének nyomozócsoportja foglalt le, amikor féléves akciója során - bírósági végzés alapján - irodákban és magánlakásokban tartott rajtaütésszerű házkutatást.

A Sharman mossa kezeit

A Sharman szerint viszont a Kazaa-val minden rendben van: a p2p szoftver birtoklása legalábbis a céges honlap állítása szerint "100 %-osan jogszerű". Arra azért a Kazaa is felhívja a figyelmet, hogy a rendszeren zajló illegális fájlcsereberéért és a szerzői jogokon esett esetleges sérelemért nem vállal felelősséget, és ez szerepel abban a felhasználói szerződésben is, amelyet a szoftvert letöltők a telepítéskor elfogadnak.

Viharos története során a két éve bejegyzett Sharman számos támadást átvészelt: 2003 áprilisában egy az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA által indított perben mondta ki egy szövetségi bíróság, hogy a Kazaa-hoz hasonló rendszerek üzemeltetése nem sért törvényt (igaz, ezután a RIAA - az elektronikusjog-védő civil szervezetek felháborodása közepette - magukat a felhasználókat fogta perbe). Decemberben a holland Legfelsőbb Bíróság hozott hasonló értelmű ítéletet, immár kifejezetten a Kazaa ügyében.

A kiadók a mostani pert valószínűleg csak kényszerűségből indították épp Ausztráliában. Bár a Sherman irodái valóban a szigetországban működnek, a cég tulajdoni viszonyait teljes homály fedi, és a vezetés nem is hajlandó felfedni azokat. A Sherman Networksöt a csendes-óciáni adóparadicsomban, Vanuatu szigetén jegyezték be, ahol minden eszközzel védik az ott bejegyzett cégekre vonatkozó adatokat.